5 manieren waarop PR bijdraagt aan het stimuleren van sales

Basak Özkan
25/4/2022

Het belangrijkste doel van de meeste organisaties is sales verhogen, ongeacht de branche. Meer sales betekent namelijk meer winst én meer groeimogelijkheden voor je organisatie. Helaas is er geen magische formule om meer klanten te krijgen, maar er is wel één aanpak die altijd werkt om je sales een boost te geven: PR.

Benieuwd hoe? Hier zijn 5 manieren waarop PR helpt om je sales te stimuleren.

Hoe draagt PR bij aan het aantal sales?

1. Aandacht & awareness creëren

PR is een geweldige manier om de aandacht van potentiële klanten te trekken en hen te overtuigen van je dienst of product, vooral als het gaat om persberichten en redactionele artikelen.

Bovenaan de salesfunnel is je doelgroep makkelijker te bereiken, omdat je alleen de aandacht wilt trekken en nog niet iets probeert te verkopen. PR helpt je organisatie om binnen deze doelgroep awareness te creëren via meerdere mediaplatforms. Denk hierbij aan earned media, owned media en paid media. Afhankelijk van de impact van het nieuws genereer je op deze manier media-aandacht en bereik je duizenden mensen.

2. Geloofwaardigheid vergroten

Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar voor potentiële klanten. Online vind je alles over verschillende organisaties, producten en diensten, waardoor de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van je informatie belangrijker dan ooit is.

PR is een geweldige manier om de geloofwaardigheid van je B2B-organisatie te vergroten. Mensen vertrouwen earned media meer dan elk ander type media. Daarom doet het delen van je expertise in gerespecteerde media wonderen voor de betrouwbaarheid van je organisatie. Journalisten filteren berichten die niet objectief zijn en publiceren alleen informatie die feitelijk klopt en van hoge kwaliteit is. Door PR actief in te zetten groeit je geloofwaardigheid en krijg je de mogelijkheid om meer klanten de meerwaarde van je product of dienst te laten zien.

3. Websiteverkeer & SEO verbeteren

Met SEO werk je aan het verbeteren van je positie in zoekmachines als Google. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks: kwalitatieve links naar je website. Backlinks van relevante websites met hoge autoriteit zijn ontzettend waardevol voor je SEO-ranking. Ook telt het aantal directe bezoekers van je website mee in deze beoordeling door Google.

PR kan je hierbij helpen. Aangezien je organisatie dankzij PR vaker online wordt genoemd is de kans groter dat mensen je website vinden en bezoeken. Het gevolg hiervan is dat de SEO-ranking van je website verbetert. Dit heeft nog een domino-effect: naarmate je SEO-ranking verbetert, nemen het aantal leads en uiteindelijk ook de sales toe.

4. Positionering als autoriteit (thought leader)

Expertise is een krachtige factor om je van de concurrentie te onderscheiden. Een PR-campagne die zich richt op thought leadership is vaak een effectieve manier om je expertise te tonen. Het doel van PR is om content te creëren over de belangrijkste voordelen van een product of dienst, waardoor organisaties gezien worden als leiders in hun vakgebied. Maar let op, PR is géén reclame. Voorkom daarom dat je berichten schrijft over waarom je organisatie beter is dan de concurrentie en focus je in plaats daarvan op het bieden van toegevoegde waarde voor je lezers. Dit doe je door nuttige informatie te delen zonder rechtstreeks je product of dienst te pitchen.

Na verloop van tijd zien je lezers in dat je veel kennis in huis hebt over dat onderwerp. Dit bouwt vertrouwen op, waardoor je publiek eerder geneigd is om zich tot jouw organisatie te wenden in plaats van richting de concurrenten.

5. Potentiële klanten informeren

Hoogwaardige diensten, zoals het leveren van een software, zijn vaak ingewikkelder om te verkopen. De salescyclus is daardoor langer dan bij een simpel product van een paar euro.

Wanneer een product duur of ingewikkeld is, is het via een advertentie moeilijk om potentiële klanten te informeren over de meerwaarde en om de voordelen op een grondige manier uit te leggen. Dan is PR (earned media) vaak een goede oplossing. Na het effectief inzetten van PR verplaatsen potentiële klanten zich met behulp van e-mailmarketing of je eigen content helemaal naar beneden in de salescyclus: het moment waarop ze een aankoop doen.

PR in de praktijk

Uiteraard willen alle organisaties meer bekendheid, zichtbaarheid en geloofwaardigheid door het delen van hun kennis. Maar PR effectief inzetten voor je organisatie is niet iets wat je ‘er zomaar even bij doet’. Het kost veel tijd om het nieuws in de gaten te houden en het contact met journalisten te onderhouden. Organisaties hebben vaak ook niet de juiste middelen en het netwerk om PR doeltreffend in te zetten. Daarom nemen wij deze zorg uit handen.

Wij helpen B2B-organisaties om het meeste uit earned media te halen. Door samen met jouw organisatie op zoek te gaan naar de juiste invalshoeken, thema’s en media realiseren we publiciteit op de juiste kanalen.

Remi Kuchler

Hulp nodig?

Wij helpen onze klanten met PR en contentmarketing. Kom je er niet uit? Dan nemen wij deze zorg graag uit handen. Neem contact op via onderstaande knop.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download