Kruip in je eigen B2B customer journey voor meer succes

Veerle Posthuma
9/8/2022

Wellicht herken je het wel. Je hebt een mooie website staan waar je trots op bent met daaromheen een aantal kanalen die jouw potentiële volgers/netwerk naar je website zouden moeten leiden. Toch had je er meer van verwacht als je de cijfers terugziet of zou je er simpelweg nog meer uit willen halen. Als dat het geval is, is het geen slecht idee om een stapje verder te gaan in het begrijpen en kennen van je doelgroep. Mensen, trends en behoeften veranderen constant en jij groeit als organisatie mee.

Tips om je B2B customer journey te blijven verbeteren

Allereerst is het vragen om feedback van mensen die al gebruik maken van je diensten een goudmijn. Ik raad hiervoor aan om face-to-face in gesprek te gaan en hier wat extra tijd in te steken. Zo bouw je aan de een relatie én win je meer veel meer informatie dan wanneer je alleen een online enquête uitvoert. Dit kan bijvoorbeeld met relatief nieuwe relaties over het proces van motivatie en intentie of met langdurige samenwerkingen over loyaliteit.

De antwoorden kunnen natuurlijk ver uit elkaar liggen, dus is het belangrijk om de verschillende ervaringen en behoeften in acht te nemen voor het optimaliseren van je B2B customer journey. Maak wel de afweging of de specifieke input daadwerkelijk iets toevoegt voordat je ermee aan de slag gaat, zodat je een helder overzicht waarborgt.

Demografie

Wat zijn de resources die iemand heeft en wat kun je gebruiken? Is je B2B customer journey van internationale grootte? Dan is het goed om research te doen naar bijvoorbeeld de diverse sociale mediakanalen die daar gebruikt worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met het gebruik van deze specifieke sociale mediakanalen door verschillende generaties in Zweden? Uit eigen ervaring weet ik dat Facebook Messenger daar bijvoorbeeld wordt gebruikt zoals wij in Nederland WhatsApp gebruiken.

Cultuur

Verbreed je kennis binnen bepaalde culturen op nationaal, internationaal, sociaal en demografisch gebied. Het is altijd goed je te realiseren waar de doelgroep vandaan komt, maar ook waar je zelf vandaan komt. Creëer bewustzijn van je eigen referentiekader en ontdek eventuele blind spots. Een goede B2B customer journey kijkt niet alleen naar welke reis de potentiële nieuwe relatie aflegt, maar ook naar onbewust geïmpliceerde normen en referentiekaders van de organisatie zelf. Blijf beide constant ontdekken.

Communicatie

Doe onderzoek naar hoe men communiceert, zowel letterlijk als figuurlijk. Welke woorden worden er gebruikt? Hoe en waar worden die gebruikt? Wellicht is er nog meer onderzoek te doen naar tekstuele communicatie binnen een bepaalde groep, zodat je hier vervolgens je content op kan aanpassen.

Emoties

Hoe graag we ook rationeel willen beslissen, ook tijdens onze B2B customer journey wordt men grotendeels beïnvloedt door emoties. Hier vallen ook de emoties onder die op het moment spelen – en die zijn moeilijk te beïnvloeden. Emoties waar je wel invloed op zou kunnen hebben, zijn de emoties die jouw organisatie teweeg kunnen brengen. Hierbij is het niet simpelweg een emotie kiezen en daarop inspelen (dit zien we ook gebeuren helaas; vooral negatieve emoties). Nee, je doet eerst onderzoek naar beweegredenen, gewoontes, herinneringen en associaties die te maken hebben met bepaalde emoties en bepaalt op basis daarvan bij welke emotionele reis de dienst die jij aanbiedt zou kunnen aansluiten.

Intentie proces

Net als consumenten doen organisaties eerst veel onderzoek voordat ze überhaupt een andere organisatie benaderen waar ze een relatie mee willen opbouwen. Dit is een essentieel onderdeel van de B2B customer journey. Ga na wat de drijfveren van die organisatie zijn en hoe dit onderzoek eruit kan zien. Welke informatie halen ze waar vandaan? Wellicht kun je ervoor zorgen dat je een eerdere schakel wordt in het zoekproces, door bijvoorbeeld te fungeren als thought leader. Zo kun je eerder die nieuwe potentiële samenwerking benaderen dan je eventuele concurrenten.

Netwerk

Waar ook veel informatie vandaan wordt gehaald is het netwerk van de organisatie. Samenwerkingen, organisatie relaties, maar ook vrienden en familie worden geraadpleegd tijdens dit onderzoek. Breng voor jezelf in kaart hoe het netwerk van de organisaties waarmee jij je wilt verbinden in elkaar steekt. Wat drijft hen? Ga op zoek naar de (in)directe invloeden van de B2B customer journey.

Tip: Door de jaren heen zijn er verschillende psychologische modellen samengesteld gebaseerd op allerlei onderzoeken. Zo heb je bijvoorbeeld het Health Belief Model dat zich focust op de invloeden van motivatie en het Reasoned Action Approach met de focus op het intentieproces. Dit kan een handig hulpmiddel zijn voor je doorlopende B2B customer journey onderzoek.

Samengevat kun je zeggen: ga detective spelen. Ga field reseach doen, waan je binnen een organisatie, lees je in over wat mensen schrijven of delen online, ga op zoek naar interesses en vind raakvlakken. Verweef dit in je B2B customer journey en zorg er zo voor dat je meegroeit in de behoeften en denkpatronen. Zoals we bij NXT Content altijd zeggen: het ontwikkelen van je B2B customer journey is geen sprint, maar een marathon.

Neem contact op voor vrijblijvend advies

*verplicht veld
Bedankt! Je bericht is succesvol ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen.. Probeer het nog eens.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download