Met slechts een paar klikken kan iedereen een organisatie starten. Iedereen kan producten maken, een online winkel bouwen, advertenties publiceren en online een publiek bereiken. Dit betekent dat elke markt overspoeld wordt met organisaties die vergelijkbare producten, functies en oplossingen aanbieden. Dus om op te vallen, moet je branding in orde zijn. Je moet met klanten kunnen verbinden.
In deze blog delen we enkele tips en strategieën om je te helpen jouw branding te versterken.
Voordat we ingaan op enkele strategieën en tactieken voor het creëren van een brand waar jouw klanten echt om geven, kijken we eerst naar wat branding precies is.
Het woord ‘branding’ wordt tegenwoordig veel gebruikt in marketing. Maar wat betekent dit precies? Die vraag klinkt misschien simpel, maar het ligt iets ingewikkelder dan dat.
David Ogilvy beschrijft een brand als “de immateriële som van de kenmerken van een product”. Marty Neumeier, een auteur en spreker die schrijft over branding en innovatie, zegt: “een brand is het onderbuikgevoel van een persoon over een product, dienst of organisatie.”
Dus om het samen te vatten: jouw brand is de identiteit van jouw organisatie, en wat het teweegbrengt bij mensen.
Laten we nu eens kijken naar enkele belangrijke punten om je te helpen jouw brand op te bouwen en onderscheiden van concurrenten.
De meeste mensen zijn erg goed in het uitleggen van de “wat” en de “hoe” van hun organisatie.
Stel dat je een accounting organisatie hebt en dat de ‘wat’ en ‘hoe’ vrij eenvoudig zijn. Wat je doet, is individuen en organisaties helpen om ervoor te zorgen dat hun financiën op orde zijn. Hoe je het doet kan variëren. Maar er is meestal een vorm van accountbeheer bij betrokken.
Wat een accounting organisatie zal helpen om zich te onderscheiden van concurrenten, is de verschuiving van het wat en het hoe naar het waarom. Het “waarom” zorgt ervoor dat een potentiële klant jouw organisatie verkiest boven een ander. Dit wordt ook wel de onderscheidende factor genoemd.
Over het algemeen maken consumenten zich niet al te druk over hoe je jouw werk doet. Daarmee bedoelen we de tools die je gebruikt, je interne processen en dat soort dingen. Waar consumenten om geven, is “waarom is deze organisatie belangrijk in mijn leven?”.
Om terug te gaan naar de accounting organisatie – we hebben de wat en de hoe al uitgelegd. Maar de “waarom” is misschien niet zo duidelijk. Als een accounting organisatie bijvoorbeeld voornamelijk kleine bedrijven bedient, kan de “waarom” tijd vrijmaken voor de bedrijfseigenaar om met familie en vrienden door te brengen.
Dus hoe vind je je waarom? Klantonderzoek is een geweldige plek om te beginnen. Doe bijvoorbeeld onderzoeksinterviews met klanten om erachter te komen hoe producten ze helpen. Zo begrijp je beter de voordelen van jouw organisatie. Het is belangrijk dat je de klant kent, en een brand opbouwt waar klanten om geven. Hierbij speelt thought leadership natuurlijk een cruciale rol.
Nadat je je klantonderzoek hebt gedaan, kun je gaan nadenken over de verschillende soorten voordelen die jouw organisatie aan de consumenten biedt.
Een brand pyramid framework kan je helpen om die voordelen te definiëren. Brand pyramids bestaan al sinds eind jaren negentig, maar spelen nog steeds een cruciale rol in de merkstrategie. Ze helpen je om fundamentele vragen over je organisatie en je plaats in de markt te beantwoorden. Drie van de belangrijkste elementen zijn de technische, functionele en emotionele voordelen die je organisatie biedt.
Onderaan je piramide denkt je na over de technische voordelen van jouw brand. Dit zal je in wezen helpen om te definiëren wat je als organisatie doet. In dit stadium wil je vragen stellen als: wat voor voordelen levert deze organisatie aan klanten? Hoe verdienen we geld? Wat bieden we aan?
Nu de technische voordelen van je brand zijn gedefinieerd, is het tijd om te kijken naar de functionele voordelen die je kunt bieden. Functionele voordelen zijn in wezen wat je klanten krijgen wanneer ze jouw product of dienst kopen. Deze voordelen zijn meestal gericht op zaken als hoe een product je leven kan verbeteren.
De volgende zijn emotionele voordelen. Dit is echt wat de ene organisatie onderscheidt van de andere. Emotionele voordelen zijn hoe je brand iemand een bepaald gevoel geeft. Dit is op basis van de verhalen die je aan je klant vertelt. Een emotioneel voordeel van Nike is bijvoorbeeld dat je je door de uitrusting voelt als een professionele atleet.
Ga op zoek naar op emotie gebaseerde woorden die je klanten gebruiken om je organisatie of het probleem dat je oplost, te beschrijven. Wanneer iemand bijvoorbeeld zegt: “Ik voel me” of “het heeft me… gelukkig, ontspannen, trots of gezond gemaakt”, helpt dit je om de emotionele voordelen van je organisatie te identificeren.
Just Do It, I’m Lovin’ It.. Door slechts twee of drie woorden te zeggen, wist ik zeker dat je precies wist over welke organisatie ik het had. Dat is de kracht van het kunnen samenvatten van je boodschap tot iets eenvoudigs en gedenkwaardigs.
Toch is dit niet zo makkelijk om te doen. Je organisatie samenvatten in één zin kan erg lastig zijn. Eén van de beste manieren om een perfecte slogan te maken is door te brainstormen met je collega’s. Maar let op, soms komen de beste ideeën van buiten het kantoor.
Nu vraag je je misschien af: “Waarom is een slogan zo belangrijk?”. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat ik nog nooit iets bij Apple heb gekocht, omdat hun slogan ’think different’ is. Maar het hebben van die slogan betekent dat Apple een duidelijke missie heeft. Alles wat ze doen – van de advertenties tot de lanceringen van de keynote – worden geleid door die visie.
Om succesvol te zijn en ervoor te zorgen dat consumenten je boodschap vertrouwen, moet je je brand naleven.
Nike zegt bijvoorbeeld dat het haar missie is om “elke atleet ter wereld inspiratie en innovatie te brengen”. De organisatie ziet elke persoon als een atleet, niet alleen de profs. Nike zegt dat niet alleen, ze leven er ook naar. Daarom richt de organisatie zich op het creëren van de meest innovatieve kleding en schoenen en draait de reclame rond inspirerende boodschappen en verhalen. De brand van Nike wordt weerspiegeld in elk stukje content dat op sociale media wordt gepubliceerd.
Natuurlijk zullen niet alle organisaties de middelen van Nike hebben of de toegang tot wereldwijde supersterren, maar het is nog steeds een goed voorbeeld om ervoor te zorgen dat de essentie van je brand op elk platform naar voren komt.
Zoals ik aan het begin van deze blog al zei, is je brand de identiteit van je organisatie en hoe het mensen laat voelen. Dus elk contactpunt waar iemand met je organisatie kan communiceren, moet weergeven wat je wilt dat je brand is en hoe je wilt dat mensen zich voelen.
This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”
Convert!