Het bedrijfsmodel voor contentmarketing

Başak Özkan
14/6/2022

Contentmarketing wordt vaak achterwege gelaten voor B2B-organisaties omdat het niet direct geld oplevert. Toch biedt contentmarketing op de lange termijn veel voordelen, mits je het op de juiste manier toepast binnen je contentstrategie. In deze blog leg ik je uit wat het bedrijfsmodel voor contentmarketing is en geef ik je 6 tips om het meeste uit je contentmarketing te halen op de lange termijn.

Welke rol speelt geld in content?

Er is een groot verschil tussen organisaties die content plaatsen op eigen platformen en de media (zoals de krant) die content plaatsen. Namelijk: hoe het geld binnenkomt. De media maken content om direct geld te verdienen aan de content die ze plaatsen, denk bijvoorbeeld aan een abonnement bij het AD of de verkoop van advertenties.

Andere organisaties creëren content om klanten aan te trekken en te behouden. Hierbij ondersteunt content de organisatie, maar is dat niet het bedrijfsmodel. Dit betekent dat deze organisaties niet ‘verplicht’ zijn om inkomsten te generen met hun content. Toch kiezen steeds meer B2B-organisaties voor contentmarketing omdat het hun thought leadership positie versterkt binnen de branche.

Het bedrijfsmodel voor media

Sommige organisaties (zoals Frankwatching) profiteren rechtstreeks van de productie van content. Daar verdienen ze aan door middel van onderstaande methoden.

Dagelijkse website content

Ze ontwikkelen elke dag leerzame blogs over verschillende onderwerpen. Met websitecontent worden inkomsten gegenereerd via sponsoring van andere organisaties en directe advertenties. Deze advertenties staan vaak tussen de alinea’s en om de blog heen.

Webinars

Organisaties die rechtstreeks profiteren van contentproductie bieden meestal ook webinars aan. Deze webinars worden gesponsord door andere organisaties of worden betaald door de deelnemers, die zich dan tegen een vergoeding kunnen inschrijven.

Evenementen

Soms worden er ook evenementen georganiseerd door deze organisaties. Vaak wordt er dan persoonlijke content gemaakt voor de bezoekers, waar zij vervolgens voor betalen. In de meeste gevallen worden deze evenementen gesponsord door andere organisaties.

6 tips om het meeste uit je contentmarketing te halen

Deze 6 tips helpen je organisatie om een sterke basis voor contentmarketing te creëren, waarmee je je onderscheidt van je concurrenten.

Tip 1: Maak mobiel een prioriteit

De online wereld is momenteel compleet gefocust op mobiel. Ga maar na hoe vaak je op je telefoon zit te scrollen en content bekijkt. Met responsive design zorg je ervoor dat de desktop versie van je website zich aanpast naar het schermformaat van de bezoeker, waardoor je site er ook op tablet en mobiel netjes uitziet. Echter raad ik je aan om een geheel andere versie van je website te bouwen voor mobiel om de user experience te verbeteren.

Een slimme investering, want binnen twee tot vijf jaar komt het grootste deel van het online verkeer van een mobiel apparaat. Momenteel komt 59% van alle websiteverkeer wereldwijd van mobiele apparaten.

Tip 2: Huur professionele journalisten en schrijvers in

Uiteraard zal een journalist of schrijver nooit een marketeer vervangen, omdat ze ieder hun eigen expertise hebben. Maar juist door die expertise huren veel grote organisaties tekstschrijvers in om interessante, lekker leesbare content te schrijven voor hun eigen kanalen. NXT Content schrijft bijvoorbeeld content voor B2B-organisaties door te werken met inhouse schrijvers. Het wordt steeds vaker gedaan, en met succes, dus waarom zou jij niet hetzelfde doen?

Tip 3: Hergebruik content

Het is niet efficiënt om elke dag content te maken. Probeer daarom om vanuit één verhaalidee meerdere stukken content te produceren. Denk bijvoorbeeld aan een blog, een video, een whitepaper én een Instagram post over hetzelfde onderwerp, maar dan met een unieke invalshoek per type content. Op deze manier gebruik je dezelfde kennis voor verschillende soorten content op verschillende kanalen.

Tip 4: Plaats je content op externe sites

Werk samen met mediabedrijven via webinars en evenement om je eigen content onder de aandacht te brengen. Het doel is om deze potentiële lezers te ‘converteren’ tot je eigen lezers. Dit kan uiteraard ook door een gastblog te schrijven.

Tip 5: Ontwikkel professionele feedback sessies

Organisaties investeren niet genoeg tijd in redactionele stukken. Hierbij is het proeflezen van stukken vaak géén onderdeel van het content creatie proces. Elk stuk content dat je maakt moet tenminste door één extra paar ogen bekeken worden. Misschien zijn de schrijvers van je stukken werknemers die de content goed begrijpen, maar zijn ze niet goed in het vertellen van interessante verhalen. Wijs een redacteur aan om hen te helpen bij het vertellen van een verhaal dat werkt voor jouw organisatie.

Tip 6: Maak van de lezer een prioriteit

Dit is de laatste en waarschijnlijk ook de belangrijkste tip. De lezer staat altijd op nummer 1. Het gaat er uiteindelijk om wat je publiek graag wil lezen – en niet om wat jouw organisatie graag wil schrijven.

Besteed het schrijven van content uit

Het maken van content is uiteraard een full-time job en niet iets wat je er zomaar even bij kan doen. Vaak missen organisaties inspiratie, tijd en de juiste middelen (tekstschrijvers) om hier werk van te maken. Om dit probleem op te lossen helpen wij bij NXT Content onze klanten met het creëren van de juiste content. Wij nemen de taak van content creatie uit handen zodat jij tijd hebt voor je eigen werkzaamheden.

Remi Kuchler

Hulp nodig?

Wij helpen onze klanten met PR en contentmarketing. Kom je er niet uit? Dan nemen wij deze zorg graag uit handen. Neem contact op via onderstaande knop.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download