Embargo’s en exclusief nieuws

Başak Özkan
12/7/2022

Twee bekende strategieën om het nieuws te halen zijn embargo’s en exclusief nieuws. In deze blog vertel ik je meer over de twee strategieën en hoe jij ze zelf in kan zetten.

Wat is een embargo?

Een embargo is een afspraak tussen een journalist en het PR-team over wanneer en met welke voorwaarden een persbericht gepubliceerd zal worden. Embargo's bieden journalisten de mogelijkheid om een nieuwsaankondiging vroegtijdig te bekijken. Zij hebben dan extra tijd om een verhaal over dit nieuws te schrijven.

Er zijn verschillende redenen om een verhaal onder embargo te pitchen. Ten eerste kan de organisatie (waar het nieuws over gaat) interviews plannen vóór de releasedatum van het persbericht. Dit kan resulteren in gedetailleerdere verhalen die naast de officiële publicatie van het nieuws worden gepubliceerd.

Ten tweede kan het een effectief hulpmiddel zijn om een plaatsing in de media te verzekeren. Media profiteren hiervan omdat het nieuws actueler en dynamischer oogt. Je geeft het nieuws als het ware meer waarde.

Embargo’s in de praktijk

Het pitchen van embargo’s is een strategische tactiek die is bedoeld om selectief te worden gebruikt. Gebruik het dus niet als standaard tactiek voor elke aankondiging die een organisatie verspreidt.

Let op: een embargo is een verzoek aan de journalist, ze hoeven zich hier niet aan te houden.

Wat is exclusief nieuws?

Exclusief nieuws is een nieuwsbericht dat de journalist het recht geeft om het bericht als eerste naar buiten te brengen. Meestal wordt exclusief nieuws aangeboden om uitgebreide informatie en vroege rapportage te verlenen over een verhaal dat op grote schaal wordt verspreid. Zodra het nieuws op een afgesproken datum en tijd naar buiten is gebracht, kan het verhaal breed worden verspreid via andere media.

Exclusief nieuws kan een persbericht aantrekkelijk maken voor journalisten omdat het hen een voorsprong geeft op concurrenten. Deze tactiek kan ook helpen bij het opbouwen en versterken van de relatie met een journalist.

Ook met exclusief nieuws is het belangrijk om selectief te zijn. Deze selectieve benadering belooft veel goeds voor een PR-strategie wanneer exclusief nieuws een diepgaand verhaal oplevert. Exclusief nieuws werkt doorgaans het best voor grote aankondigingen.

Exclusief nieuws in de praktijk

Meestal bel je de journalist en pitch je het nieuws. Je vertelt dat dit nieuws exclusief is voor het medium. Vertel ook dat je graag hoort wanneer de journalist besluit wel of niet iets met het nieuws te doen.

Na een paar dagen kun je opnieuw contact opnemen met de journalist om te kijken of hij iets met het exclusieve nieuws gaat doen. Als het nieuws uiteindelijk is gepubliceerd mag je het bericht ook naar andere media verspreiden.

Risico’s

Als je informatie onder embargo met een journalist deelt, stem je ermee in dat je de afspraak naleeft voordat je de informatie deelt.  Maar dit heeft ook een keerzijde. Stel: je stuurt de journalist een bericht en labelt het onder embargo. Als de journalist nog niet officieel akkoord is gegaan met het voorgestelde tijdsbestek heeft hij de mogelijkheid om het bericht meteen te publiceren. Uiteraard komt dit niet vaak voor, maar het zou kunnen – dit is ook afhankelijk van de relatie die je met de journalist hebt. Het is daarom altijd verstandig om voorzichtig te zijn en eerst een embargo-overeenkomst te ontvangen voordat je de details met een journalist deelt.

Exclusief nieuws heeft een ander risico. Dit type nieuws is vaak alleen interessant voor de journalist als hij de eerste is die het bericht deelt. De kans dat je meerdere publicaties krijgt nadat het exclusieve nieuws gedeeld is, is daardoor klein. Journalisten kopiëren wel berichten van andere media, maar dit gebeurt niet vaak wanneer het om exclusief nieuws gaat.

Het plaatsen van een nieuwsbericht als exclusief nieuws of onder embargo is een waardevolle PR-strategie. Het maakt je bericht uiteindelijk aantrekkelijker voor een journalist. Wees spaarzaam met wanneer je deze tactieken inzet en onthoud de risico’s die het met zich meebrengt.

Remi Kuchler

Hulp nodig?

Wij helpen onze klanten met PR en contentmarketing. Kom je er niet uit? Dan nemen wij deze zorg graag uit handen. Neem contact op via onderstaande knop.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download