Creëer baanbrekende thought leadership ideeën [3 fasen]

Başak Özkan
7/6/2022

Een veelvoorkomend probleem bij het schrijven van content is het gebrek aan inspiratie. En natuurlijk heb je die inspiratie nodig, maar met alleen inspiratie ben je er nog niet. Je hebt meer nodig als je baanbrekende thought leadership ideeën wilt publiceren. Er moet een focus zijn, het idee moet gestructureerd zijn in verschillende fasen, het moet gaan om een idee in een bepaald expertisegebied én je hebt een sterke hypothese nodig. Alleen dan creëer je baanbrekende ideeën met je B2B-organisatie.

In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je deze baanbrekende thought leadership ideeën gestructureerd creëert.

Fase 1 – Het expertisegebied selecteren voor jouw thought leadership

Duidelijke grenzen en parameters helpen je bij je creatieve proces. Daarom ga je in de eerste fase beslissen wat het expertisegebied wordt waar jouw organisatie zich op gaat focussen. Bijvoorbeeld: jouw organisatie is een advocatenkantoor, dus het expertisegebied heeft te maken met rechten.

Het is goed mogelijk dat meerdere expertisegebieden relevant zijn voor jouw organisatie. Voordat je een beslissing maakt, is het van belang dat je de expertisegebieden eerst beoordeelt. Houd rekening met de volgende drie factoren:

 1. Wat zijn de meest relevante expertisegebieden in je branche; met de beste kansen voor jouw organisatie?
 2. Wat is op dit moment de positie van jouw organisatie (denk aan: kennis, diensten, capaciteiten, beschikbaarheid van de juiste personen, bereidheid om betrokken te zijn) om een initiatief in dit expertisegebied te laten slagen
 3. Zijn er andere belangrijke interne factoren binnen jouw organisatie die van invloed kunnen zijn op het starten van bepaalde campagnes?

Het is verleidelijk om een expertisegebied te kiezen dat alleen makkelijk of leuk is, maar het gaat uiteindelijk om de meerwaarde voor je organisatie. Bedenk daarom een objectieve methode om te beoordelen welk expertisegebied goed is voor je organisatie. Focus je hierbij op de gebieden met een hoog voordeel en een laag risico. Dit zijn over het algemeen gebieden waar je veel kennis over hebt en waar dus je sterke punten liggen.

Waar veel organisaties de fout in gaan, is dat ze op zoek zijn naar een sterk verkooprendement op hun investering. Deze benadering van nieuwe ideeën past niet bij thought leadership. Organisaties die zich focussen op thought leadership kiezen vaker voor een bredere benadering. Thought leadership positioneert een organisatie rond een onderwerp dat interessant en relevant is binnen de branche; en dat makkelijk te begrijpen is voor het publiek.

Mijn advies voor organisaties die nieuw zijn in thought leadership is om te beginnen met het ontwikkelen van overtuigende en interessante standpunten die passen bij de strategie en diensten van je organisatie. Welk idee je ook kiest, zorg ervoor dat de mensen die eraan werken zich inzetten om het tot een succes te maken.

Fase 2 – Het identificeren van een geweldig onderwerp voor jouw thought leadership

Start met onderzoek

Vrij vroeg in het proces begin je al met brainstormen en het beoordelen van ideeën. Daarom is het van belang dat je de juiste achtergrondkennis hebt over het gekozen expertisegebied. Je denkt misschien: “die kennis hebben we al, want dit is ons expertisegebied”, maar vaak is het tegenovergestelde waar. De realiteit is dat werknemers zich bezighouden met projecten binnen de organisatie, terwijl ze niet over de kennis beschikken die nodig is om als thought leader gezien te worden.

Hieronder deel ik een aantal acties waarmee jij en je team meer kennis kunnen verzamelen:

 • Lees vakpublicaties en onderzoeken die over deze branche en dit onderwerp gaan.
 • Stel een Google Alert in voor het onderwerp en lees gerelateerde nieuwsberichten.
 • Identificeer belangrijke personen in deze sector (inclusief je concurrenten) en abonneer je op hun nieuwsbrieven en marketing.
 • Lees relevante boeken en luister podcasts over het onderwerp.
 • Stel iemand in je team aan om wekelijks een overzicht te maken van alle belangrijke ontwikkelingen in de branche.
 • Ga naar specifieke netwerk- en discussie-evenementen uit je branche.

Dit lijkt misschien veel, maar over een paar maanden ga je als expert de wereld in en zullen (potentiële) klanten je ook op die manier behandelen. Bovendien wil je in een latere fase testen of je ideeën geloofwaardig en interessant zijn. Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je goed geïnformeerd zijn en je ideeën kunnen bespreken met mensen die het niet met je eens zijn.

Het juiste onderwerp vinden

Nu we het expertisegebied goed kennen, kunnen we een onderwerp kiezen voor jouw thought leadership. Het brainstormen kan dus beginnen! Let op: kies een effectieve methode voor je brainstormsessies. Denk bijvoorbeeld aan een mindmap.

Het is niet de bedoeling dat je onderzoek doet in de hoop een interessante trend tegen te komen die niemand eerder heeft opgemerkt. Het doel is om een interessante hypothese te creëren en die vervolgens te bewijzen.

Misschien heb je al een heel duidelijk beeld van het thema waar je thought leadership over moet gaan. Als dat zo is, kun je naar fase 3 springen: het creëren van een krachtige hypothese.

Geweldige onderwerpen voor thought leadership

Welke techniek je ook gebruikt voor het identificeren van je onderwerp, geweldige onderwerpen voor thought leadership bevatten één of meerdere van de volgende eigenschappen:

 • Er vinden snel veranderingen plaats en organisaties hebben moeite om dit bij te houden;
 • Er gaan veranderingen plaatsvinden en degenen die waarschijnlijk worden getroffen, moeten dit nog beseffen of beseffen de implicaties niet;
 • Er is een gebrek aan belangrijke informatie;
 • Je gelooft dat de waargenomen wijsheid achterhaald of anderszins verdacht is;
 • Je bent (waarschijnlijk) in een positie om praktische stappen voor te stellen om het probleem aan te pakken.

Fase 3 – Het creëren van een krachtige hypothese

In de laatste fase creëer je een krachtige hypothese. Je maakt een uitdagende stelling en die ga je vervolgens bewijzen of weerleggen. Je probeert dus de inzichten vóór het onderzoek te creëren, niet achteraf. Dit is het allerbelangrijkste onderdeel. Zo weet je vanaf het begin wat je wilt vinden of bewijzen aan de buitenwereld.

Als je eenmaal een hypothese hebt, is het tijd om te beslissen welk bewijs je nodig hebt om deze te ondersteunen. Je weet inmiddels waar je deze informatie kunt verkrijgen en waar je dus tijd in moet steken. Door al het onderzoek dat je in fase 2 hebt gedaan, weet je of het een interessante ontdekking wordt als je met bewijs komt voor je hypothese.

Remi Kuchler

Hulp nodig?

Wij helpen onze klanten met PR en contentmarketing. Kom je er niet uit? Dan nemen wij deze zorg graag uit handen. Neem contact op via onderstaande knop.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download