Behaal de content doelen van jouw B2B-organisatie met deze content KPI’s

Başak Özkan
10/5/2022

Een succesvolle organisatie is constant bezig met het meten en verbeteren van alle processen. Succes behaal je namelijk niet zonder je resultaten te meten. Dit geldt ook voor content. Het is echter best lastig om het succes van content te meten, omdat er tal van factoren zijn die meewegen als je wilt bepalen of je content succesvol is en de doelen heeft behaald.

In deze blog vertel ik je wat de content KPI’s zijn voor de verschillende doelstellingen binnen je organisatie. Het zijn er ontzettend veel, dus gebruik ze vooral als inspiratie om je eigen content KPI’s te bepalen. Je hoeft niet alles te gebruiken.

KPI’s voor verschillende content doelen

Naamsbekendheid KPI’s

 • Paginaweergaven: Dit staat voor het aantal keer dat een pagina op je website bekeken is. Je kunt van verschillende landingspagina’s meten hoe vaak ze bekeken zijn.
 • Sociale media contentweergaven: Naast paginaweergaven op je website kun je ook het aantal contentweergaven op sociale media meten.
 • Video views: Het aantal videoweergaven.
 • Verkeer: Als je alle paginaweergaven bij elkaar optelt, krijg je het totale verkeer op je website. Deze KPI kun je ook gebruiken voor andere kanalen, zoals je sociale media.
 • Aantal unieke bezoekers: Een unieke bezoeker is één bezoeker, maar die ene bezoeker kan vervolgens wel meerdere pagina’s bekijken. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen ‘bezoekers’ en ‘unieke bezoekers’.
 • Deelacties: Deelacties zijn het aantal keer dat jouw content door anderen is gedeeld. Als je content in de smaak valt, neemt het aantal deelacties toe.
 • Betaald versus direct verkeer: De verhouding tussen betaald en onbetaald verkeer op je website is een goede graadmeter voor je naamsbekendheid. Wanneer het meeste verkeer afkomstig is uit betaalde advertenties, is je naamsbekendheid minder groot dan wanneer het meeste verkeer rechtstreeks (vanuit direct verkeer) komt.
 • Cost per Lead (CPL): Dit zijn de kosten voor iedere unieke websitebezoeker die afkomstig is vanuit Google (SEA).

Thought leadership KPI’s

 • Deelacties: Deelacties zijn het aantal keer dat jouw content door anderen is gedeeld. Als je content in de smaak valt, neemt het aantal deelacties toe.
 • Abonnees: Het aantal abonnees op je nieuwsbrief, blog of RSS-feed is een indicatie van hoeveel mensen je organisatie als autoriteit zien en je content niet willen missen.
 • Time on Site: Dit staat voor de tijd die een bezoeker spendeert aan het lezen van de content op jouw website. Hoe interessanter de content, hoe hoger de tijd die bezoekers ervoor nemen.
 • Paginaweergaven: Dit staat voor het aantal keer dat een pagina op je website bekeken is. Je kunt van verschillende landingspagina’s meten hoe vaak ze bekeken zijn.
 • SEO-ranking: Als jouw organisatie organisch hoog scoort in Google heeft je website veel autoriteit opgebouwd. Je kunt dit meten voor je belangrijkste pagina’s.
 • Volgers: Het aantal volgers op je sociale mediakanalen zegt iets over de populariteit van je organisatie.
 • Terugkerende bezoekers: Het aantal bezoekers dat na een bepaalde tijd weer terugkomt op je website.
 • Scrol diepte: Met de scrol diepte kun je nagaan tot waar een bezoeker scrolt en hoe goed een bezoeker je website dus bekijkt. De Time on Site kan bijvoorbeeld lang zijn, terwijl de bezoeker de content niet echt leest. Daarom is de scrol diepte een handige KPI.

Engagement KPI’s

 • Aantal likes, comments en deelacties: Ga na welk type content en welke topics de meeste likes, comments en deelacties krijgen. Een hoog aantal is een indicatie van een betere engagement.
 • Gemiddeld aantal paginaweergaven per bezoek: Als je website van hoge kwaliteit is, zal de bezoeker meerdere pagina’s bekijken. Als de bezoeker niet vindt waar hij naar op zoek is, zal het aantal pageviews per bezoek laag zijn en de bounce rate hoog.
 • Bouncepercentage: Dit percentage geen aan hoeveel mensen de website bezoeken en deze vervolgens verlaten zonder enige vorm van interactie.
 • Uitstappercentage: Het uitstappercentage is het percentage bezoekers dat de website verlaat na het doen van een aantal interacties. Dit percentage laat goed zien of je website voldoet aan de verwachtingen van je bezoekers.
 • Conversies: Conversies zijn transacties, maar dan in de ruimste zin van het woord. Je bepaalt zelf wat deze transacties zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afrekenen van een bestelling, maar ook aan downloaden van een whitepaper. Het percentage dat hierbij hoort, is de conversieratio.

Welke KPI’s zijn relevant voor mijn organisatie?

Maak een selectie van de KPI’s die het best bij jouw content doelen passen. Niet iedere KPI is namelijk relevant voor elke organisatie. Beslis vervolgens op basis van de resultaten van je KPI’s wat er beter kan in jouw content. Het is een dagtaak om álle KPI’s bij te houden, kies daarom zorgvuldig wat belangrijk is voor jouw organisatie.

Consistentie

Om je content doelen te behalen is het van belang om consistent content te creëren. Het consistent publiceren van content is uiteraard een full-time job en niet iets wat je er ‘zomaar even’ bij kan doen. Vaak missen organisaties inspiratie, tijd en de juiste middelen (tekstschrijvers) om hier werk van te maken. Om dit probleem op te lossen, helpen wij van NXT Content onze klanten met het creëren van de juiste content. Wij nemen de taak van content creatie uit handen, zodat jij tijd hebt voor andere werkzaamheden.

Remi Kuchler

Hulp nodig?

Wij helpen onze klanten met PR en contentmarketing. Kom je er niet uit? Dan nemen wij deze zorg graag uit handen. Neem contact op via onderstaande knop.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download