Een contentstrategie bestaat uit verschillende delen, het maken van social content is daar één onderdeel van. Een effectieve contentstrategie bestaat uit diverse typen content en verschillende formats die samen verschillende doelen dienen. Maar hoe weet je welke inhoud jouw social content moet hebben om succesvol te zijn?
Er zijn 4 categorieën waarin je de social content van jouw organisatie kunt indelen.
Een sterke strategie heeft alle 4 van de bovenstaande contenttypen, deze wisselen elkaar dan af voor variatie. Het beste is om een patroon te creëren waarin alle typen voorbijkomen. Zo weet een volger wat die kan verwachten en wanneer – én het helpt met plannen. De optimale sociale media mix bestaat uit een combinatie van de verschillende typen content.
Het doel van educatieve content op sociale media is het delen van kennis en het uitstralen van autoriteit. Video’s en foto’s met educatieve inhoud kunnen bijdragen aan de geloofwaardigheid van organisaties. Wanneer een organisatie de thought leadership positie binnen de branche wil bemachtigen, kan het helpen om ook op socials kennis te delen. Denk hierbij niet aan eindeloze teksten of video’s, maar houd het simpel. Mensen hebben een kortere aandachtsspanne dan ooit en willen graag hapklare informatie. Korte feitjes met hoge nieuwswaarde doen het goed, deze zijn makkelijk te delen en door te vertellen.
Het doel van interactieve content is vooral het vergroten van de betrokkenheid van de volgers en het verhogen van de engagement rates. Door in te spelen op tijdgevoelige, actuele of virale onderwerpen kan je meer interactie met jouw volgers promoten. Denk bijvoorbeeld aan het inspelen op bepaalde (inter)nationale dagen, huidig nieuws of een trend. Wanneer je wilt dat mensen interactie met jouw account hebben, kan het handig zijn om een ze een vraag te stellen of een poll of oproep met ze te delen. Wees creatief en maak iets is waar volgers op willen reageren. Verwacht niet dat volgers zomaar interactie aangaan. De content moet iets van waarde bevatten, zoals een emotionele connectie, of op een andere manier relevant zijn voor de doelgroep. Zorg er daarom voor dat er daadwerkelijk interactie plaatsvindt, reageer dus ook op de reacties die je krijgt en promoot interactie tussen gebruikers. Hiermee creëer je voor het gevoel van gemeenschap.
Het doel van promotionele content is het promoten van jouw organisatie. De regel voor social content is dat dit niet te commercieel moet overkomen. Promotionele content, niet te verwarren met reclame, is een manier om te laten zien waar jouw organisatie zich mee bezighoudt. Bijvoorbeeld reviews van klanten die uitgelicht worden. Hiermee vergroot je ook direct de betrouwbaarheid van de organisatie en de diensten/producten. Of denk aan nieuws binnen de organisatie. Natuurlijk kun je ook kortingen en aanbiedingen delen, maar doe dit bewust en niet te vaak.
Het doel van verzamelde content is dat je hiermee iets relevants van een ander aan jouw doelgroep voorlegt. Zie dit als een vorm van linkbuilding, zeker wanneer je de ander tagt. Hierbij is het belangrijk om de etiquette van sociale media aan te houden. Denk daarbij aan credits geven aan de persoon of organisatie van wie het werk is, duidelijk vermelden dat dit niet jouw eigen werk is en het zichtbaar taggen van de persoon/organisatie.
Social media platformen worden door de gemiddelde gebruiker vooral gezien als entertainment, wees je hiervan bewust wanneer je content maakt. Daarom is het aan te raden om 80% vermakelijke content te plaatsen en 20% content waar je daadwerkelijk iets probeert te verkopen. Wanneer maar 20% van jouw content actieve promotie bevat, is de kans ook groter dat meer mensen doorklikken. Zorg dan ook dat er niet bij iedere post een oproep tot aankoop in de beschrijving staat. Wel is het aan te raden om het social media profiel van jouw organisatie zo volledig mogelijk te maken. Laat potentiële klanten snel doorklikken naar jullie website door de link toe te voegen aan de bio. Zo maak je de drempel tot aankoop altijd laag en vergroot je de CTR van jouw organisatie.
Het is handig om in gedachten te houden dat je er met alléén een evenwichtige content mix niet direct bent. Contentmarketing is een groot begrip en social content kan nog wel eens gezien worden als minder relevant, zeker wanneer je niet direct adverteert op de social media platformen. Wees je daarom bewust van de ongeschreven regels, trends en ontwikkelingen van de verschillende platformen. Het kan ook helpen om op je persoonlijke accounts de algoritmen te leren kennen. Dit kan je helpen relevante social content te maken. Zeker de platformen waar snel verandering plaatsvindt en platformen die vluchtige trends hebben zijn goed om in de gaten te houden.
Hoe breng je al deze informatie in de praktijk? Zorg ervoor dat je een contentkalender hebt waarin je alle toekomstige posts in kan plannen. Met een visueel overzicht kun je makkelijk zien wat voor soort content je hebt en welke je mist. Na het plaatsen kun je ook goed zien welke concepten goed werken en welke nog wat werk nodig hebben. Durf jouw contentstrategie aan te passen op jouw doelgroep. Werkt interactieve content nog niet zo goed omdat je nog niet zoveel volgers hebt? Bouw dan eerst je netwerk uit door de andere contenttypen in te zetten. Heb je hulp nodig met jouw contentstrategie? Neem contact met ons op!
This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”
Convert!