4 tips voor het maken van een perslijst

Başak Özkan
17/5/2022

We hebben het regelmatig over persberichten en PR-strategieën. De perslijst wordt hierbij vaak een beetje achterwege gelaten. Toch is de perslijst een ontzettend belangrijk onderdeel van een succesvolle PR-campagne. In deze blog lees je 4 tips voor het opstellen van een perslijst.

Tip 1: Wees kritisch

Een veelgemaakte fout bij het samenstellen van een perslijst is dat er veel journalisten op staan die totaal niet relevant zijn voor jouw persbericht. Het is ontzettend belangrijk om kritisch te zijn bij het samenstellen van je perslijst. Zet alleen media op de lijst die mogelijk geïnteresseerd zijn in wat jij te vertellen hebt. Doe dus eerst goed research naar de relevante media en journalisten.

Wanneer je journalisten en media benadert die niet schrijven over het onderwerp van jouw persbericht, kan dit als spam worden ervaren. Zo verpest je de relatie met de journalist en het platform. Neem dus uitgebreid de tijd om te onderzoeken wie je het beste kan benaderen voor jouw PR-campagne.

Tip 2: Bepaal wie je doelgroep is

Deze tip is vrij voor de hand liggend, maar ook voor het opstellen van een perslijst van groot belang. Het is begrijpelijk dat je jouw nieuws met de hele wereld wilt delen, maar toch is het belangrijk om je doelgroep te beperken. Als je goed in kaart hebt gebracht wie je wilt bereiken, kun je hier je perslijst ook op inrichten.

De fout die veel organisaties maken, is dat ze ervan uitgaan dat hun doelgroep dezelfde media lezen als zij zelf. Dit is niet per se het geval, ga dus op onderzoek uit!

Tip 3: Kies de juiste onderwerpen

Er zijn meerdere professionele PR management tools, zoals smart.pr, waarin je een perslijst kunt opstellen. Je kan dan verschillende onderwerpen aanklikken die relevant zijn voor jouw organisatie. Op basis hiervan krijg je een lijst met toepasselijke media.

Maar let op, niet elk medium is ook relevant voor jouw doelgroep. Stel, je bent een B2B-organisatie. Dan is het belangrijk dat je geen B2C-platformen in je perslijst meeneemt. Loop dus altijd nog even na of je wel de juiste journalisten in je lijst hebt staan.

Tip 4: Verplaats je in de doelgroep

Door middel van een doelgroeponderzoek kom je erachter welke onderwerpen jouw doelgroep interessant vindt. Je kunt huidige en potentiële klanten vragen welk type media ze gebruiken en welke platformen ze interessant vinden. Zo kom je buiten je eigen bubbel van aannames over waar jouw klanten zich bevinden.

Het benaderen van de media

Uiteraard willen alle organisaties meer bekendheid, zichtbaarheid en geloofwaardigheid door het delen van hun kennis. Maar PR effectief inzetten voor je organisatie is niet iets wat je ‘er zomaar even bij doet’. Het kost veel tijd om het nieuws in de gaten te houden en het contact met journalisten te onderhouden. Organisaties hebben vaak ook niet de juiste middelen en het netwerk om PR doeltreffend in te zetten. Daarom nemen wij deze zorg uit handen.

Wij helpen B2B-organisaties om het meeste uit earned media te halen. Door samen met jouw organisatie op zoek te gaan naar de juiste invalshoeken, thema’s en media realiseren we publiciteit op de juiste kanalen.

Remi Kuchler

Hulp nodig?

Wij helpen onze klanten met PR en contentmarketing. Kom je er niet uit? Dan nemen wij deze zorg graag uit handen. Neem contact op via onderstaande knop.

Call to action

This section uses a container element to ensure the content looks right on every device. It’s centered with the class “Centered Container.”

Convert!

Wil jij succesvol zijn in de media?

Download onze whitepaper

Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren voor je organisatie.

Download