go-to-market

Go-to-Market Strategie: Hoe je middels PR een product of dienst lanceert

Een go-to-market strategie, wellicht heb je er al eens iets over gehoord omdat je een nieuw product of dienst wilt lanceren. In dit artikel gaan we hier verder op in. We geven antwoord op de vraag: ‘wat is een go-to-market strategie?’ Ook vertellen we wat hoe doel ervan is en hoe je zo een strategie opzet. Als laatst vertellen we je hoe PR hier een aanvulling op zou kunnen zijn. Je wilt uiteraard zoveel mogelijk aandacht genereren voor de lancering van je product of dienst.

Wat is een go-to-market strategie?

Een go-to-market strategie (ook wel een GTM-strategie genoemd) richt zich op het bereiken van potentiële klanten voor een nieuw product of service dat op de markt komt. Ook kan het ingezet worden om een nieuwe organisatie te lanceren. Hierbij is het doel om een voordeel te behalen op de klanten. Je GTM-strategie dient als plan om producten en diensten te leveren aan je klant. Daar komen dus meerdere factoren bij kijken.

Het opstellen van deze strategie is een goede manier om richting te geven aan een lancering. De koers zal veel duidelijker zijn omdat alles van A tot Z is uitgeschreven in een plan.

Waarom heb je een go-to-market-strategie nodig?

Een effectieve GTM-strategie zal een tijdlijn vaststellen dat ervoor zorgt dat er een duidelijke tijdlijn is met mijlpalen en resultaten. Hierdoor wordt het pad naar marktsucces gecreëerd.

De beste ideeën falen als ze niet op de juiste manier worden uitgevoerd. Dit gebeurt vaak in het eerste jaar al. Een goede GTM-strategie kan een heleboel fouten voorkomen. Met een strak plan heb je een duidelijk overzicht van wat er allemaal fout kan gaan voordat je besluit te investeren in een bepaalde markt.

Een go-to-market strategie opzetten

Er zijn vier belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden als je een GTM-strategie gaat opstellen. Namelijk:

  1. Product-markt fit: welk(e) probleem(en) lost jouw product of dienst op?
  2. Doelgroep: wie ervaart het probleem dat jouw product of dienst oplost? Hoeveel zijn ze bereid te betalen voor een oplossing? Wat zijn de pijnpunten en frustraties die je kunt verlichten?
  3. Concurrentie en vraag: wie biedt al aan wat jij lanceert? Is er nog meer vraag naar het product of is de markt oververzadigd?
  4. Distributie: via welke platform ga je het product of de dienst verkopen? Een website, een eigen app of een distributeur?

1. Business case

Leg uit hoe jouw product of service de markt zal benaderen. Wees specifiek en beknopt. Dit is een korte uitleg over wat je product precies inhoudt en hoe het zal werken op de markt.

2. Marktstrategie bepalen

Omschrijf hoe jouw product of dienst in de markt zal staan en hoe je dit zal communiceren aan klanten. In dit deel leg je aan de hand van een aantal punten uit hoe je waarde creëert. Verwerk de volgende punten:

Hou elk punt zo kort mogelijk. Later in het opzetten van de strategie zal je hier dieper op ingaan.

3. Prijsstrategie

Het bepalen van je prijs gaat niet alleen om je prijsstructuur. Het is veel meer dan dat. Prijzen zijn een reflectie van alles waar je organisatie om draait. Daarom moet het een weloverwogen keuze zijn.

Bedenk wat voor signaal je wilt afgeven met de prijzen die je hanteert. Ben je een duurder premium product of concurreer je met lage prijzen om nieuwe klanten binnen te halen?

4. Extern marketingplan

Marketing is één van de belangrijkste aspecten van je go-to-market strategie. Zonder marketing kunnen klanten je niet vinden, besteed hier dus genoeg aandacht aan. Dit zijn de belangrijkste punten om over na te denken:

  • Branding: hoe presenteer je jezelf? Hoe wil je dat de klant je ervaart?
  • Leadgeneratie: hoe vind je nieuwe leads?
  • Content: hoe creëer je waarde voor (potentiële) klanten? Content is een krachtige manier om mensen te bereiken en je expertise te tonen. Ook laat je zien dat je betrouwbaar bent. Dit kan uiteraard door middel van veel verschillende vormen van content.
  • Advertenties: ga je adverteren en via welke platformen?
  • PR: hoe genereer je zoveel mogelijk aandacht rondom je lancering en daarna? Hier gaan we later dieper op in.

5. Verkoopstrategie

Afhankelijk van je product of service moet je eerst vaststellen of het verkoopintensief is. Zo ja, wil je meer tijd besteden aan het schetsen van je verkoopproces. Dit verschilt erg per B2B-organisatie. Probeer dit onderdeel zo helder mogelijk te beschrijven.

6. Weet waar je product of service past in de roadmap

Dit punt is niet voor iedere organisatie van toepassing. Als jouw B2B-organisatie al een product of service heeft en iets ernaast gaat lanceren is het belangrijk om te beseffen dat er meer taken bijkomen. Denk dus goed na waar je prioriteiten liggen.

De volgende punten zijn belangrijk om te verwerken in je go-to-market strategie. Als eerste, hoe worden nieuwe functies en bugs aangepakt (mits dit van toepassing is)? Stel hier prioriteiten in. Ten tweede, bedenk hoe je omgaat met feedback en toekomstige plannen die je communiceert aan klanten. Als laatste is het ook belangrijk om na te denken over feedback van medewerkers. Je medewerkers moeten op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het nieuwe product of service. Hoe ga je dit inrichten?

7. Beslis over successtatistieken

Wanneer kun je zeggen dat de lancering een succes is? Je moet bedenken wanneer het punt is dat je kan spreken van succes. Bepaalde statistieken en cijfers waar je naar kunt kijken om de lancering te beoordelen.

Wat is het belangrijkste doel van dit nieuwe product en hoe weet je of het een succes is?

8. Verdere ontwikkelingen

De lancering van een product, dienst of nieuwe organisatie is pas het begin. Daarna vervolgen verdere ontwikkelingen. Denk dus goed na wat het plan is na een succesvolle lancering. De verantwoordelijkheden eindigen niet na de lancering.

PR voor lancering nieuwe dienst of product

Nu we weten hoe we een GTM-strategie opzetten gaan we kijken naar de rol van PR in dit scenario. We weten inmiddels wel dat PR één van de krachtigste manieren is om je publiek te overtuigen van je kennis en expertise, vooral in de B2B-wereld. Maar hoe pak je dit aan als je een nieuw product of organisatie gaat lanceren? Of sterker nog, wanneer je een nieuwe markt in een nieuw land gaat betreden? Je wilt uiteraard zoveel mogelijk aandacht genereren.

Het is belangrijk dat je een strategisch PR-plan opstelt binnen je go-to-market strategie. PR kan namelijk het grote verschil maken tussen een succesvolle en niet zo succesvolle lancering. Je wilt de juiste journalisten prikkelen om iets geweldigs te zeggen over jouw lancering.

Hiervoor moet niet alleen je lancering boeiend genoeg zijn, maar je moet ook de juiste journalist benaderen met het juiste verhaal en op het goede moment. Als je hier geen ervaring mee hebt is het ontzettend belangrijk om hier een organisatie (die gespecialiseerd is in B2B) voor in te schakelen.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met mij in. Stuur een bericht naar remi.kuchler@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.