de kracht van herhaling

De kracht van herhaling: hoe vaak moet ik mijn B2B-boodschap herhalen?

Als je moeite hebt met dingen onthouden weet je dat herhaling een goede manier is om iets te onthouden. Dit is ook het geval bij marketing. De frequentie van hoe vaak je klant iets ziet en hoort over je organisatie zal ervoor zorgen dat ze je onthouden. In dit artikel leggen we uit waarom de kracht van herhaling zo belangrijk is en wat de juiste frequentie is.

De kracht van herhaling

Hoe vaker iemand iets hoort, des te groter de kans dat ze het ook echt onthouden. Ongeacht hoe goed je product of service is, een succesvolle organisatie heeft altijd een herkenbare boodschap. Deze boodschap herhalen ze dan ook vaak zodat het duidelijk is voor klanten waar ze voor staan. Door middel van herhaling leren we ook hoe een organisatie zich profileert op de markt en een top-of-mind bewustzijn vormt.

Als we kijken naar de psychologische kant, wekt herhaling vertrouwen op bij klanten. Dit is een onbewust proces wat in de hersenen plaatsvindt wanneer de klant iets herkenbaars ziet of hoort. Hier wordt veel van geprofiteerd in de wereld van marketing.

De bekendheid die een organisatie heeft bij meerdere mensen en (B2B) organisaties draagt ook bij aan het vertrouwen. Hoe meer mensen je organisatie kennen, des te groter de kans dat iemand klant wordt.

De kracht van herhaling is dus erg belangrijk. Verander dan ook niet te vaak of te snel je campagne of de marketingboodschap die je probeert uit te dragen. Probeer dit juist zo vaak mogelijk te herhalen zodat het op de lange termijn meer effect heeft.

Het nummer 7

Volgens onderzoek moeten mensen eerst een bericht minstens zeven keer zien of horen voordat het echt tot ze doordringt. Dit sluit goed aan op het punt dat eerder is gemaakt. Namelijk, dat herhaling belangrijk is. Mensen leren en onthouden door herhaling.

Met deze kennis kun je je marketingactiviteiten opnieuw inrichten. Zorg ervoor dat jouw bericht minstens zeven keer overkomt op een (potentiële) klant. Dit kun je doen door veelvoudig dezelfde content te verspreiden (in een ander jasje). Ook kun je dit afwisselen met PR. Dit zal leiden tot meer vertrouwen vanwege de herkenbaarheid en uiteindelijk tot meer verkoop.

Herhaling wordt uiteraard ook steeds makkelijker. Je kunt namelijk meerdere kanalen inzetten om je boodschap te verspreiden. Denk aan sociale media, je eigen website, advertenties of PR. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Frequentie & Tijd

Om ervoor te zorgen dat de kracht van herhaling ook echt z’n werk doet is het belangrijk om geduldig te zijn. Het bouwen van vertrouwen kost tijd. Je wilt natuurlijk niet elke dag van de week hetzelfde verhaal verkondigen, dan raken mensen je zat. Het is daarom belangrijk je boodschap zorgvuldig te plannen en te verspreiden over een langere periode. Geef je marketing de tijd om ook echt te werken.

Slogans van bekende organisaties hebben er ook jaren over gedaan om uiteindelijk zo herkenbaar te zijn. Frequentie, tijd en geduld hebben een grote rol gespeeld in het succes van de campagnes.

Denk hier de volgende keer dat je wilt opgeven omdat je geen resultaat ziet dus aan. Niet elk persoon zal direct je boodschap onthouden. De magische formule is frequentie + tijd = succes.

Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met mij in. Stuur een bericht naar remi.kuchler@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.