pr

Wat is PR?

Voor de meeste mensen is het onduidelijk wat PR nou precies is en inhoudt. Waarom heb je het nodig? En wat is nou het verschil tussen paid, owned en earned media? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wat is PR?

PR (public relations) gaat over de manier waarop organisaties communiceren met hun doelgroep. Ze proberen zichzelf te promoten, een positief imago neer te zetten én reputatie op te bouwen door middel van de media. PR gaat over earned media.

De media heeft een enorme impact op hoe een organisatie wordt gezien. Het kan heel positief uitpakken maar ook heel negatief. Daarom bestaan er PR-professionals die de media proberen te beïnvloeden. Ze zorgen er dan voor dat bepaalde media positief praten en schrijven over die organisaties. Idealiter zou dit dan de kernboodschap van de organisatie weergeven.

Helaas begrijpen slechts weinig organisaties de impact die PR kan hebben. Als het positief uitpakt, dan is het de meest effectieve vorm van promotie voor je B2B-organisatie. Je bouwt een sterke reputatie op. Daarom investeren veel organisaties veel tijd en moeite in hun PR-strategie.

Maar wat doet een PR-bureau dan? De meeste PR-bureaus maken persberichten voor hun klanten. Echter, NXT Content doet iets heel anders. Wij zorgen ervoor dat de kennis en expertise van onze klanten bij de juiste media terecht komen. Zo ontstaat er een sterke merkreputatie van jouw B2B-organisatie. Je wordt de thought leader binnen de branche omdat jouw organisatie gevraagd wordt om kennis te delen.

Als PR op de juiste manier wordt ingezet kan de winst van je B2B-organisatie flink toenemen. Dit is de reden waarom PR zo cruciaal is om je organisatie te laten groeien.

media pr

Paid media

Er zijn verschillende soorten media. De eerste is paid media. Hier valt PR niet onder. Bij paid media gaat het over alle soorten betaalde advertenties. De hoogte van de prijs is afhankelijk van het kanaal waar je adverteert. Dit kan online en offline zijn. De meeste mensen denken dat marketing draait om advertenties. Terwijl het helaas niet zo effectief is als PR.

Je kunt paid media op verschillende manieren inzetten, namelijk:

 • SEA
 • Adverteren op social media
 • Evenementen sponseren
 • B2B-affiliate marketing
 • Display advertenties via remarketing
 • Branded content op media platforms

Voordelen van paid media

 • Je kunt direct de resultaten en het effect zien
 • Je kunt het verkeer sturen naar waar jij wilt
 • Jij bepaalt hoe de advertentie eruit komt te zien en wie je target.

Betaalde mediastatistieken en ROI

Maar als paid media betaald is, werkt het dan wel? Met de juiste strategie kan dat zeker. Alleen let op, voor B2B-organisaties is het niet heel effectief. Er moet strategisch worden nagedacht op welke platformen en met welke kennis geadverteerd zal worden.

Het is natuurlijk ideaal dat je zelf kunt kiezen wie je advertentie te zien krijgt. Vooral met bijvoorbeeld LinkedIn-advertenties, waar je beslissing makers van grote organisaties direct kunt targeten. Aan de andere kant zijn kopers vaak “advertentieblind”. Advertenties worden vaak niet eens gelezen door de constante stroom van reclame. Daarom is het minder effectief dan de andere soorten media die we hierna zullen bespreken.

Owned media

Onder owned media verstaan we alle content die jouw B2B-organisatie zelf beheert. Dus al je sociale mediakanalen, je website, email-marketing en eventueel podcasts. Op deze kanalen kun je uiteraard zelf beslissen wat je publiceert. In tegenstelling tot paid media is het dus gratis.

Stel je voor, je hebt geïnvesteerd in paid media en er komen bezoekers op je website (owned media) terecht. Dan wil je natuurlijk dat ze op je website blijven. Om hiervoor te zorgen heb je een goede website nodig met interessante content. De gebruikerservaring moet goed zijn, anders kan je een bezoeker niet veranderen in een klant. Indirect kost owned media dus wel geld, want je (gratis) kanalen moeten er uiteraard goed uitzien.

Social media valt ook onder owned media. Uiteraard ben je geen “eigenaar” van het platform zoals bij je website, maar je hebt wel controle over wat en wanneer je iets plaatst. Die vrijheid heb je zelf in handen.

Onder owned media verstaan we ook email-marketing. Jij beslist zelf welke content je verstuurt naar je mailing lijst. Het is jouw lijst, en jij beslist hoe vaak en wanneer je iets wil versturen.

Voordelen van earned media

 • Jij hebt de regie in handen over de content, opmaak, tijd van publicatie
 • Je plukt er altijd de vruchten van, zolang het online staat verdwijnt het niet meer
 • Investeringen blijven en verdwijnen niet na een tijdje (zoals bij advertenties)
 • Heeft veel bijdrage aan SEO
 • Je bouwt vertrouwen op bij je publiek door je kennis te delen

Earned media (free publicity)

Nu komen we bij het soort media waar PR om de hoek komt kijken, namelijk earned media. Dit wordt ook wel free publicity genoemd. Bij earned media gaat het om alle exposure die je organisatie gratis krijgt buiten je eigen kanalen om. Dus denk hierbij aan een krant die vraagt om de mening van jouw organisatie om een topic in je branche. Of een talkshow zoals Jinek die iemand vraagt vanuit jouw organisatie om aan te schuiven. Dit is de meest effectieve media om jouw organisatie te promoten. Dit komt doordat media van buitenaf jou vraagt, dus blijkbaar heb je genoeg kennis om te delen.

Onder earned media vallen ook de aantal shares op social media, reposts en recensies van klanten. Maar dit is natuurlijk geen PR.

Om earned media te vergroten moet je genoeg kennis delen en wat te vertellen hebben. Niemand zal iets van je delen als je geen content hebt om te delen. Ook zal een landelijke krant geen contact met je opnemen als je online niet laat zien dat je genoeg kennis hebt. Daarnaast heb je vaak nog een beetje hulp nodig van een PR-agency om contact op te nemen met journalisten en te profiteren van hun al bestaande relaties binnen de media.

Earned media voordelen

 • Een sterke positie binnen je branche
 • Hogere rankings op Google vanwege de backlinks
 • Je doelgroep krijgt “bewijs” van je kennis en expertise
 • Betere merkreputatie en sterke thought leadership

Welk type media is het beste om in te zetten?

Uiteraard is het belangrijk om te investeren in alle soorten media. Zonder paid media krijg je veel minder bezoekers op je owned mediakanalen. Zonder sterke content op je owned mediakanalen, zal een bezoeker nooit klant worden. En zonder earned media kun je je geloofwaardigheid niet laten zien via andere kanalen. Je hebt ze dus allemaal nodig.

Maar als de vraag zou zijn, welke media is het meest effectief? Is dat earned media. Het is namelijk veel effectiever als een ander over je zegt hoe geweldig je bent dan wanneer je dat zelf doet. Daarom zien we met earned media (en vooral PR) een veel hogere ROI dan bij de andere soorten media.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.