b2b direct marketing

B2B Direct Marketing: een efficiënte manier om je publiek te bereiken

Direct marketing is een vorm van marketing die zich richt op directe communicatie. Het wordt vaak geassocieerd met B2C maar is zeker ook relevant én effectief voor B2B. In dit artikel leggen we uit hoe B2B direct marketing er precies uitziet en hoe je het zelf kunt toepassen.

Hoe ziet direct marketing eruit?

Wanneer we het hebben over direct (of outbound) marketing refereren we naar een marketingtechniek waarbij je boodschap direct naar je potentiële klant wordt verstuurd. Dit doe je in plaats van te wachten tot ze onderzoek doen naar jouw B2B-organisatie. Je wacht dus niet totdat ze je content vinden en besluiten contact met je op te nemen.

Kanalen die B2B-organisaties gebruiken voor direct marketing zijn email, telemarketing, direct mail, en display advertenties.

Toch heerst er vaak negativiteit rondom direct marketing. Critici vinden het een marketing vorm die de communicatie te veel “onderbreekt”. Aan de andere kant zijn veel marketeers ook fan van direct marketing. Het is een efficiënte manier om een bepaald publiek te bereiken, vooral in B2B. B2B-organisaties die producten op de markt brengen hebben vaak enorm veel onderzoek gedaan naar hun ideale klanten. Als je dat beeld eenmaal hebt gedefinieerd, kun je de markt heel gericht betreden.

Toch is het wel belangrijk om je potentiële klanten direct te bereiken met goede content. Waar vroeger nietszeggende advertenties gebruikt worden is het toch belangrijk om je potentiële klant direct te benaderen met waardevolle content. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van je whitepaper via LinkedIn-advertenties. Dit moet uiteraard ook op het juiste moment gebeuren in de buyer journey van je klant. Met de moderne data- en rapportagemogelijkheden die nu beschikbaar zijn kan alle marketing direct zijn.

Maar, als we de tools en de gegevens hebben om precies te weten hoe onze toekomstige klanten eruitzien en waar ze lezen en onderzoeken, waarom gaan we dan niet direct achter hen aan? Organische inkomende strategieën zijn geweldig, maar de leads die je verwerft, zullen niet altijd aan je verwachtingen voldoen en ze zullen niet altijd klaar zijn om direct te kopen.

b2b direct marketing

Succesvolle direct marketing

Analytische tools zijn belangrijk om te slagen met direct marketing. Maar zoals eerder vermeld is, is een deel van succesvolle direct marketing waarde bieden aan je potentiële klant. Promotionele berichten raken je publiek niet genoeg als je geen meerwaarde kan leveren aan ze. Ook is het belangrijk om eerst een sterke content marketingstrategie te hebben. Je publiek direct benaderen met zinloze promotionele content of advertenties zal teleurstellen als je niet goed bent voorbereid.

Er zijn een aantal dingen die je direct marketing zullen versterken en succesvoller zullen maken. Bijvoorbeeld, een direct mail campagne zal beter worden ontvangen wanneer je een mailinglijst hebt die bestaat uit gekwalificeerde mensen. De response zal hoger zijn wanneer de ontvangers je B2B-organisatie al kennen. Daar komt nog eens bij dat de inhoud van de mail sterk moet zijn.

1: Test meerdere versies

In direct marketing ontvang je altijd meetbare resultaten. Dit biedt vele mogelijkheden. Zo kun je meerdere varianten van je campagnes testen. Ook kun je spelen met de duur van de campagne en verschillende kanalen. Zo kun je altijd vaststellen wat het beste werkt voor jouw B2B-organisatie.

Wanneer je gaat beginnen met testen is het belangrijk dat je telkens één variabele verandert. Anders weet je niet welke verandering een beter of slechter resultaat heeft geleverd.

2: Val op

Opvallen is waarschijnlijk het lastigste aspect van direct marketing. Hoe val je op tussen alle emails die verzonden worden door organisaties? En hoe zorg je ervoor dat je publiek niet door scrolt bij je LinkedIn-advertentie van je whitepaper?

Een pakkende titel is ontzettend belangrijk. De eerste regels die je publiek direct leest zal bepalen of iets geopend of gelezen wordt. Dus denk hier goed over na voordat je je campagne verstuurd.

3: Personaliseer

Als je de betreffende persoon direct en succesvol wilt benaderen is het belangrijk dat hij of zij persoonlijk wordt aangesproken. Zorg er dus voor dat je de correcte gegevens hebt van die persoon. Let op dat je de naam goed spelt en hoofdletters en kleine letters goed gebruikt. Een simpele tip maar ontzettend belangrijk. Een geïrriteerde ontvanger zal niet zo snel met je in zee gaan.

4: Relevant zijn

Je steekt veel tijd en energie in het opzetten van een succesvolle campagne. Dan is het zonde als je campagne terecht komt bij de verkeerde personen. Stel daarom goed je doelgroep vast en target deze effectief wanneer je bijvoorbeeld online je content promoot. Wanneer je een direct mail campagne uitvoert, stuur dan je bericht alleen naar de juiste personen binnen de organisatie.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van B2B content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.