affiliate marketing

B2B-Affiliate Marketing: Genereer extra inkomsten voor je organisatie

B2B-affiliate marketing is een goede en betaalbare manier om je organisatie te laten groeien. We weten dat affiliate marketing werkt en dat het zeer effectief kan zijn in het genereren van inkomsten, maar alleen als het op de juiste manier wordt gebruikt.  Vaak is het onduidelijk wat affiliate marketing precies is (vooral in de B2B wereld) en hoe je dit toepast binnen de marketingstrategie van je organisatie. In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is B2B-affiliate marketing?

Bij affiliate marketing verdienen affiliates een commissie door het resultaat van hun eigen marketing. De affiliate promoot de producten en diensten van de organisatie. Wanneer een klant terugverwijst naar de organisatie ontvangt de affiliate een bepaald percentage van de verkoop.

Affiliate marketing is een win-winsituatie voor organisaties. Als de affiliate erin slaagt een klant door te verwijzen, hoeft de organisatie de affiliate slechts een kleine commissie te betalen. Aan de andere kant, als ze geen nieuwe klanten doorverwijzen, is er geen verlies voor de organisatie want ze hoeven ook geen commissie te betalen.

affiliate marketing proces

Een sterke B2B-affiliatemarketing strategie

Kies de juiste affiliates

Het kiezen van de juiste partners kan het verschil maken als het gaat om B2B-marketing. Daarom vereist het kiezen van de juiste affiliates serieus onderzoek. Dit is het meest tijdrovende onderdeel. Je kunt er simpelweg niet vanuit gaan dat de juiste affiliates jouw organisatie zullen vinden. Waarom niet? Omdat je niet zomaar iemand wilt.

Je zoekt specifieke partners die professionals zijn in jouw branche. Het is belangrijk om te begrijpen wat het grootste verschil is tussen B2B en B2C affiliates in dit verhaal; de grootte van je publiek. Er zijn minder potentiële klanten in B2B, maar elke klant is ontzettend waardevol. B2C-marketing is makkelijker en over het algemeen toegankelijker dan B2B-marketing en trekt dus meer mensen aan. Dit is iets om in gedachten te houden.

Ook is het publiek bij B2B veel specifieker. Dit is ook de reden waarom je affiliate marketing programma erg gericht moet zijn. Het is een zoektocht naar potentiële affiliates die je kunnen helpen de juiste klanten te bereiken.

Investeer met voldoende middelen

Om B2B-affiliate marketing voor je organisatie te laten werken, moet je bereid zijn om de juiste hoeveelheid middelen in het proces te steken. Ook hier geldt, doe onderzoek voordat je stappen onderneemt.

Middelen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat elke affiliate marketingcampagne de juiste resultaten oplevert. Tenzij je echt bereid bent om de juiste inspanning en ondersteuning aan je campagne te besteden, heeft het weinig zin om er in de eerste plaats aan te beginnen.

Het is belangrijk dat je je voortdurend inspant om affiliates te werven en te behouden. We hebben al opgemerkt hoe klant- en klantloyaliteit essentieel is voor succes in het bedrijfsleven. Zo is het ook met deze vorm van marketing: je moet vertrouwen opbouwen bij je affiliates en regelmatig met hen communiceren, zodat beide partijen profiteren van de overeenkomst.

Voordat je duikt in de wereld van affiliate marketing, moet je je eigen middelen onderzoeken en kijken hoeveel je kunt besteden als organisatie.

Houd affiliates op de hoogte van je verkoopcyclus

Een ander belangrijk punt om te onthouden met betrekking tot B2B-affiliate marketing is dat je ervoor moet zorgen dat affeliates je verkoopcyclus begrijpen en begrijpen hoe deze werkt. De verkoopcyclus is vaak veel langer voor B2B dan voor B2C.

Als affiliates hiervan op de hoogte zijn raken ze niet in paniek als ze niet direct commissie verdienen.  Dit maakt allemaal deel uit van het onderhouden van goede, regelmatige en duidelijke communicatie met affiliates. Je moet transparant zijn en uitleggen hoe je organisatie werkt.

Verleid affiliates met de juiste motivatie

Het is belangrijk om na te denken over welke commissies je aan je affiliates gaat geven. Bekijk het vanuit hun perspectief, waarom zouden ze jouw producten en diensten promoten en niet die van een van je concurrenten? Het moet dus wel aantrekkelijk genoeg zijn om met jouw organisatie samen te werken.

De beste affiliates zijn erg in trek en misschien moeilijk te bereiken. Het is nog moeilijker om ze te overtuigen om deel te nemen aan jouw affiliate programma en mogelijk hun huidige programma te verlaten. Daarom is het belangrijk dat jouw aanbod zich onderscheidt van het aanbod van de concurrentie. Deze affiliate partners van het hoogste niveau kunnen meer dan 100 e-mails per dag ontvangen met verzoeken van bedrijven om over te schakelen naar hun affiliate programma. Als je wilt dat ze op je verzoek reageren, is het belangrijk om ze een aanbieding te sturen die meteen hun aandacht trekt.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.