b2b

B2B-influencer marketing: hoe werkt het en hoe pas je het toe?

Influencer marketing, je hebt er waarschijnlijk al eens iets over gehoord, maar hebt geen idee wat dit betekend in de B2B-wereld. In dit artikel duiken we in de wereld van B2B-influencer marketing. We leggen uit wat het precies is, wat de voordelen zijn en welke stappen je kan ondernemen om het zo succesvol mogelijk te laten verlopen.

Wat is B2B-influencer marketing precies?

Influencer marketing is gericht op het gebruik van invloedrijke personen om een ​​boodschap van een bedrijf naar de grotere branche te sturen of onder de aandacht te brengen. In plaats van rechtstreeks aan een grote groep te verkopen, kunt je deze personen inspireren, inhuren of zelfs betalen om jouw organisatie te promoten. Mensen zullen veel eerder actie ondernemen op basis van de aanbevelingen van hun collega’s.

Om een ​​B2B-influencer marketingcampagne succesvol te laten zijn, moeten marketeers een vergelijkbare benadering aannemen als B2C-marketeers. Het is essentieel om innovatieve manieren te vinden om je te richten op mensen met veel kennis van de branche. Deze mensen moeten zakelijke kopers kunnen beïnvloeden.

Een belangrijk voordeel van B2B-influencer marketing in je marketing strategie is authentieke thought leadership. Je creëert geloofwaardigheid voor je organisatie wanneer invloedrijke personen (influencers) uit de branche een positieve houding heeft tegenover jouw organisatie. Ook nemen ze een uniek standpunt in tegenover je publiek en krijg je toegang tot een groter netwerk van professionele contacten.

Succesvolle B2B-influencer marketing in 7 stappen

Verleng je tijdlijn

De factoren die een rol spelen bij een B2B-aankoopbeslissing zijn vaak genuanceerder en uitgebreider zijn dan bij B2C. Dit komt doordat bij B2B-aankopen meerdere besluitvormers betrokken zijn. Daarom zal de impact van B2B-influencer marketing langer duren.

Zoek naar de juiste personen

De eerste stap bij het opzetten van je B2B-influencer marketing campagne is opzoek gaan naar de juiste personen die invloed hebben op de branche en hier belang bij hebben. Denk aan bestaande klanten, zakenpartners en werknemers. Deze mensen vormen de eerste pool van potentiële B2B-influencers omdat ze een bewezen affiniteit hebben met je organisatie.

Kijk wie je klanten beïnvloedt

Als je wilt weten wie echt invloed zal hebben als B2B-influencer helpt het om te weten naar wie je klanten luisteren.

Start bijvoorbeeld met een enquête onder je klanten. Vraag ze specifiek naar wie ze luisteren, lezen en kijken. Dit is ongelooflijk nuttige informatie, aangezien influencer marketing draait om vertrouwen voor B2B.

Het bereik van sociale media wordt vaak gebruikt als een maatstaf voor invloed, maar het is zeker niet de enige manier om invloed te bepalen. Sommige van de machtigste influencers ter wereld zijn zelfs helemaal niet actief op sociale media (vooral in de B2B wereld).

B2B-influencer dossiers

Als je eenmaal een lijst met potentiële influencers hebt, is het handig om ze te kunnen vergelijken met behulp van gegevens. Daarom is het aan te raden om een influencer dossier te maken.

Dit is een document dat de sterke en zwakke punten, geschiedenis en passies van alle influencers weergeeft. Zet voor elke persoon in kaart:

  • sociale kanalen
  • betrokkenheid van volgers
  • behandelde onderwerpen
  • gebruikte hashtags
  • geografie
  • best presterende relevante content
  • geschiedenis van influencer werk/relaties in de industrie
  • niet-sociale platforms zoals boeken, spreken, podcasts
  • berichtgeving in de media
  • resultaten van je onderzoek naar hoe relevant deze persoon is voor je klanten

Wees bewust van belemmeringen

Veel B2C-influencers verdienen (een deel van) hun brood door producten aan te bevelen. Dat is niet het geval bij B2B-influencer marketing. De meeste B2B-influencers hebben een baan en zijn onder andere door die functie invloedrijk.

B2B-influencer marketingprogramma’s hebben veel meer scenario’s waarin een influencer niet kan deelnemen of niet kan deelnemen op een manier die jouw organisatie ideaal zou vinden. Dit is vanwege bestaande relaties, partnerschappen of baanbeperkingen.

Besteed tijd aan de voorlichting

Het is noodzakelijk dat je tijd besteedt aan het informeren van de mensen in je B2B-influencer marketingprogramma over je bedrijf, producten, klanten en concurrenten. Deze stap wordt helaas vaak over het hoofd gezien.

De beste influencers hebben een oprechte passie voor de branche en het bedrijf, dus tijd besteden aan het leren van de ins en outs is een plezier in plaats van een last. Ook weten B2B-influencers, vooral degenen die enige ervaring hebben met dit soort programma’s, hoe meer ze leren, hoe effectiever ze kunnen zijn.

Focus op co-creatie

Het is niet de bedoeling dat B2B-influencers je woord voor woord napraten. Als dat je plan is, kun je beter advertenties inkopen. Hoe meer influencers hun eigen draai geven aan de voordelen van jouw organisatie, hoe meer impact en overtuigingskracht ze hebben.

Laat de influencers zelf met ideeën komen over hoe ze interessante content kunnen maken en contact kunnen maken met belangrijke klanten. Laat ze je ideeën pitchen. Dit leidt tot betere resultaten en is ook veel interessanter voor de influencers.

B2B-influencer marketing kan een enorme toevoeging zijn aan je organisatie. Succes!

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.