public relations

Hoe verschijn je redactioneel in de media? Wij geven 5 tips!

Public relations (ofwel: free publicity) is een zeer effectieve manier om je thought leadership positie binnen je branche te vergroten. Je wordt dan als het ware als een autoriteit gezien. Door in de media te verschijnen laat je zien dat je expertise en kennis in huis hebt over het onderwerp. Hierdoor kun je direct een sterke reputatie creëren. Ook verhoog je je merkgeloofwaardigheid en kun je je doelgroep direct gericht bereiken, mits je in de juiste media verschijnt.

Je denkt nu vast: “Maar je kan toch niet zomaar wanneer je wilt in de media verschijnen?”. Ja, dat kan wel. Wij geven je 5 tips om te scoren in de media. 

1: Zorg dat je iets te vertellen hebt

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip. Zorg dat je iets nieuwswaardigs te vertellen hebt. Dit moet niet iets zijn waar jij je organisatie mee kunt promoten, maar iets wat speelt in je branche waar jij je kennis over kunt delen. Daarom is het belangrijk dat je het nieuws monitort en snel kunt schakelen wanneer je iets actueels voorbij ziet komen.

2: Kies het juiste platform

Er zijn ontzettend veel verschillende media platformen. Je kunt bijvoorbeeld in een krant of magazine komen te staan, op de radio te horen zijn of te zien zijn in een talkshow. Dan is er nog een verschil tussen lokale, landelijke en vakspecifieke media. Wat de beste keus is ligt aan wat je wilt bereiken met je plaatsing en wat je te vertellen hebt.

Vaak denken bedrijven hoe meer mensen we bereiken hoe beter. Meer mensen bereiken via de landelijke media is niet altijd beter. Stel je wilt een specifieke groep mensen bereiken binnen jouw branche om meer klanten te krijgen, dan is waarschijnlijk de vakspecifieke media het meest effectief. Hier bereik je direct de juiste doelgroep. Maar aan de andere kant, stel je wilt autoriteit uitstralen, dan is het waarschijnlijk interessanter om in de landelijke media te verschijnen. Wil je graag vertellen dat je een duurzame fabriek hebt geopend in Noord-Brabant? Dan is de lokale media misschien wel het meest effectief.

media

3: Stuur je persbericht alleen naar relevante media

Als aanvulling op de vorige tip is het belangrijk om je persbericht of je pitch alleen naar de relevante media te versturen. Als jij contact opneemt met een landelijke krant als Algemeen Dagblad over je nieuwe winkel die is geopend zal je niet serieus genomen worden. Zo verpest je ook direct je relatie met de journalist. Het is daarom heel belangrijk om strategisch te bepalen welke media je gaat benaderen met welk nieuws, anders verspil je je eigen tijd en die van de journalist.

4: Bouw een band op met journalisten

Deze is misschien lastiger dan het klinkt. Een goede band met journalisten is altijd voordelig als je opzoek bent naar een plaatsing in de media. Maar hoe ontwikkel je die band? Dat komt met de tijd. Een goede manier is om de journalisten te volgen op sociale media en te zien waar zich mee bezighouden. Zo heb je een idee van wat ze interessant vinden en met welke goede ideeën je ze moet benaderen.

5: Maak een aparte landingspagina op je website voor gepubliceerde persberichten

Als je uiteindelijk een plaatsing krijgt in de media ben je daar natuurlijk ontzettend trots op. Dit is uiteraard goed om online te delen om te laten zien aan je klanten en volgers dat de media gebruik heeft gemaakt van jouw expertise. Het is daarom een goed idee om hiervoor een aparte landingspagina te maken op je website. Hier deel je al je plaatsingen in de media. Het is ook voordelig voor toekomstige journalisten of redacteuren om te laten zien dat je al eerder in de media bent verschenen. Zo straal je alvast autoriteit uit richting een journalist.

In de praktijk

Het is uiteraard een flinke karwei en een full time job om constant bezig te zijn met het monitoren van nieuws, contact te houden met journalisten en creatieve ideeën te pitchen. Er komt zoveel kijken bij een succesvolle plaatsing in de media.

Daarom is de gouden tip in dit verhaal: neem iemand aan om dit fulltime te doen of schakel een specialistisch bureau in die dit voor je kan doen. Toch is het lastig om hier de juiste organisatie voor te vinden, aangezien een pr-bureau niet bezig is met een plaatsing krijgen in de media voor jouw organisatie. Daarom helpen wij jou.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.