media

Zo vind je de juiste nieuwshaakjes om in de media te verschijnen

Hoewel we het al eerder hebben gehad over newsjacking, werkt het vinden van nieuwshaakjes net iets anders. Om in de media te verschijnen, moet je iets nieuwswaardigs te vertellen hebben. Naarmate mediastukken en berichten worden ontwikkeld, is het belangrijk om eerst de “haak” te identificeren die zal worden gebruikt. De “haak” is dat cruciale stukje nieuwswaardige informatie dat de aandacht en interesse van zowel de nieuwsmedia als hun publiek zal trekken.

Hoewel er nooit enige garantie is voor plaatsing in de media, vergroot het bedenken van nieuwswaardige nieuwshaakjes de kans op interesse en plaatsing van de media.

Voor een nieuwswaardig haakje moet je weten wat er speelt in je branche, wat nieuwswaardige informatie is en hoe je aan die nieuwshaakjes komt. Best lastig, toch? Wij geven je een aantal tips om je op weg te helpen met het vinden van nieuwshaakjes.

1. Bied een nieuw perspectief aan trending nieuws

Als een bepaalde trend of onderwerp op dit moment hot is in de media, kun je er zeker van zijn dat journalisten elkaar in de haren vliegen met nieuwe verhalen. Je kunt die leegte opvullen – maar je moet absoluut, positief, verschijnen met een draai aan het verhaal dat ze al rapporteren. Deel een persoonlijk verhaal, een verrassend onderzoeksresultaat of de tegendraadse visie. Het is hier heel belangrijk dat je iets nieuws brengt aan het verhaal en niet herhaald wat al continu wordt besproken. Toegevoegde waarde is dus cruciaal.

2. Maak een landelijk verhaal lokaal

Er zijn talloze verhalen van lokale bedrijven die een landelijk verhaal verteld hebben vanuit hun eigen lokale ervaring. Die bedrijven zijn dan een lokaal voorbeeld. Dit soort verhalen zijn van belang voor de media bij jou in de buurt om een persoonlijk verhaal te vertellen.

3. Maak een lokaal verhaal landelijk

Deze truc werkt ook omgekeerd. Scan je lokale nieuws voor verhalen over je eigen regio en vraag jezelf af: heeft dit verhaal landelijke relevantie? Hoe kan ik het voor een journalist op de juiste manier schetsen zodat ik ook een plaats krijg in dit verhaal? Dit is hoe veel freelance schrijvers hun ideeën krijgen, en het kan ook wonderen voor jou doen.

4. Wees tegendraads

Objectieve journalistiek draait tegenwoordig vaak om ‘beide kanten van het verhaal’. Als je een eenzijdig gesprek over je branche in de media ziet, is dit een kans voor jou om als expert door te breken en je authentieke thought leadership te laten zien. Vooral als je bereid bent de underdog-opinie te verdedigen. Een tegendraadse mening is vaak heel interessant voor journalisten.

haakje

5. Personaliseer data

Zeer weinig kleine ondernemingen beschikken over de data of enquêteresultaten die de pers aantrekken en waar de over schrijven. Maar dat betekent niet dat je niet de case study kunt zijn die de verslaggever helpt het verhaal te vertellen. Stel notificaties in voor enquêtes en opiniepeilingen over onderwerpen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Laat de media weten wanneer je de case study bent voor de resultaten, of nog beter; de uitzondering op de regel.

6. Vertel het verhaal van het seizoen

Je ziet ze ieder jaar voorbijkomen; verhalen over cadeaus op Moederdag en ontbijten met Pasen. Journalisten zijn het zat om er over te schrijven, maar toch ontkom je er niet aan. Als je een journalist een nieuwe draai kunt geven aan dat saaie artikel dat ze elk jaar moet schrijven, ben je op het goede spoor om een nieuwe bron te zijn wanneer er weer een verhaal geschreven moet worden.

7. Breng je iets nieuws uit? Gebruik het!

Dit is de meest voor de hand liggende manier om een ​​nieuwshaakje te maken. Meestal is je nieuwe product of dienst op zich niet nieuwswaardig, en aankondigingspersberichten zijn de grootste tijdverspilling voor jou en voor een journalist. Maar, als je kunt laten zien hoe je product of dienst nieuw is en dat het aansluit bij een trend, dan heb je een geweldige nieuwshaak. Let op, dit is heel zelden toepasbaar. Je wilt natuurlijk ook niet bij een journalist aankomen met een nieuwe lancering wat geen toegevoegde waarde heeft voor je branche.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.