empathische content

Is jouw content effectief? Gebruik deze 5 tips voor empathische content

Bij het creëren van empathische content is het belangrijk dat marketeers uit hun comfort zone stappen en hun focus verleggen. Als marketeer ben je gewend om te kijken naar de behoeften van je doelgroep. Bij empathische content gaat het om het dieper begrijpen van wie je doelgroep is.

Je vraagt je misschien wel af, hoe doen echte thought leaders dit? In dit artikel gaan we dieper in op hoe je waardevollere content kunt plannen en produceren voor je doelgroep.

Empathie maakt het verschil in content marketing

Kwalitatieve B2B-content mist vaak empathie. Maar 42% van de B2B marketeers praat met hun klanten wanneer ze een onderzoek uitvoeren.

Maar empathie is niet alleen leuk om te hebben, het helpt je om echt contact te maken met je doelgroep. Het kan de kwaliteit en effectiviteit van je content verbeteren. Sterker nog, het kan andere positieve resultaten opleveren voor zowel je bedrijf als je doelgroep.

Empathie stelt marketeers in staat om de juiste personen te identificeren die het meest gevoelig zijn voor hun content. Ook verhoogt het vertrouwen van de doelgroep doordat ze het gevoel krijgen dat ze gezien worden als mensen in plaats van marketingdoelen.

Je B2B doelgroep is opzoek naar empathie!

Je B2B klanten willen empathie, geen loze beloften. Uiteindelijk B2B klanten zijn net als B2C klanten ook gewoon kopers. Ze zetten hun “consumentenbrein” niet uit wanneer ze een aankoop doen, daarom zijn ook zij gevoelig voor empathie. Ze kopen alleen onder andere voorwaarden en beperkingen. Toch gaan marketeers ervan uit dat logica de belangrijkste drijfveer is van hun besluitvormingsproces.

Maar hoe creëer je empathische content? Wij geven je 5 tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Brainstorm over onderwerpen in je content-sweet spot

Hoewel het verleidelijk kan zijn om over populaire onderwerpen te spreken, doe het niet. Je moet ook aan je doelgroep denken. Waarover willen zij het hebben?

Een goede manier om je behoeften van je doelgroep te herkennen is door het maken van een diagram. Je maakt 2 cirkels. In één cirkel maak je een lijst van de problemen waarmee je doelgroep en de branche worstelen. Noteer in de andere cirkel alle expertisegebieden van jouw bedrijf. Identificeer in de ruimte ertussen, waar de twee cirkels elkaar kruisen een aantal thema’s die ze met elkaar gemeen hebben.

overlappende cirkels

Neem nu die thema’s en brainstorm over onderwerpen waarvoor je content voor je kanalen kunt maken. Rangschik de thema’s in volgorde van prioriteit of moeilijkheidsgraad.

Tip 2: Maak een empathiekaart

Empathiekaarten helpen bij het begrijpen en visualiseren van hoe je doelgroep denkt en voelt.

Om zo een kaart te maken noteer je de volgende zaken: Wat ziet je doelgroep? Wat hoort je doelgroep? Wat denkt en voelt je doelgroep? Wat zegt en doet je doelgroep? Daarnaast noteer je de pijnpunten en voordelen van je klanten.

Vul elk van deze secties in op basis van wat je weet over je doelgroep. Gebruik deze inzichten vervolgens om content te produceren die de pijn van je klanten helpen verlichten en hun voordelen vergroten.

Tip 3: Identificeer bestaande content die je kunt hergebruiken

Een content audit helpt je om bestaande content te identificeren die je kunt hergebruiken zodat je niet meer helemaal opnieuw hoeft te beginnen.

Met de onderwerpen en invalshoeken van je empathie diagram en kaart in de hand bedenk je je het volgende; welke eerder gepubliceerde content kan ik hergebruiken om aan de huidige behoeften van mijn doelgroep te voldoen? Deze gebruik je vervolgens opnieuw vanuit een nieuw perspectief.

Tip 4: Laat je ideeën uitvoeren door iemand die je vertrouwt

Als je eenmaal een content hebt gevonden die je wilt maken, hergebruiken of promoten, vraag dan een vertrouwde externe bron om feedback. Personen buiten je organisatie kunnen feedback geven en je behoeden voor het maken van content die egoïstisch overkomt en niet voldoende empathisch is voor je doelgroep.

Tip 5: Beoordeel automatiseringsprocessen

Marketing automation is een geweldig hulpmiddel bij het segmenteren en onderhouden van relaties met je doelgroep. E-mailmarketing die niet aanslaat bij je doelgroep kan je bedrijf echt schaden en ervoor zorgen dat mensen zich afmelden.

Daarom is het belangrijk dat je constant je automatiseringsprocessen beoordeelt en opschoont. Zo voorkom je dat je “out of touch” raakt met bepaalde klanten.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.