nike slogan

Dit is waarom een krachtige slogan belangrijk is in marketing

Je kent het misschien wel de bekende slogan van McDonald’s “I’m lovin’ it”, of Nike “Just Do It.”. Slogans zijn korte en pakkende zinnen die erg populair zijn in advertenties. Slogans zijn een van de effectieve manieren om de aandacht op het merk en hun producten te vestigen. Daarom worden slogans al heel lang in marketing gebruikt. Het doel van een goede slogan is om de klant te wijzen op de voordelen van een bedrijf. Slogans moeten de brand image benadrukken en gedenkwaardig zijn. Een zin met betekenis raakt een klant meer dan alleen de merknaam. Dit komt doordat een goede slogan de klant niet alleen een commitment geeft, maar ook vertelt waar het merk voor staat.

Wat maakt een goede slogan?

Goede slogans combineren bedrijfs- of productbeloften met de perceptie van de consument in een communicatieproces dat unieke voordelen oplevert in vergelijking met je concurrentie. Echter, er zijn verschillende slogans, zoals zakelijke slogans en reclameslogans. Zakelijke slogans hebben een informatief karakter. Ze benadrukken en versterken de merkidentiteit en de reputatie van je bedrijf. Dit zijn percepties over je bedrijf waarvan je wilt dat ze onuitwisbaar in de hoofden van consumenten worden gegrift. Zoals vertrouwen, innovatie, kwaliteit of toewijding aan service.

Reclameslogans hebben een transformationeel karakter. Ze koppelen productgebruik aan lonende gebruikerservaringen of gevoelens zoals plezier of opwinding. Zakelijke slogans communiceren kwaliteiten die je wilt dat consumenten associëren met je bedrijf. Reclameslogans communiceren hoe je product gebruikers ervan ’transformeert’.

Een goede slogan vat in één korte zin de essentie van het voordeel van jouw bedrijf samen. Ook roept een positieve slogan beelden op over je bedrijf. Een goede slogan heeft het element van directheid. Directheid betekent niet per se dat de slogan consumenten zal inspireren om direct naar buiten te rennen en je product/service te kopen. Het betekent echter wel dat je slogan een onmiddellijke cognitieve impact heeft. Het dwingt je publiek om als noodzakelijke eerste stap je slogan belofte te onthouden. Een goede slogan is memorabel en duurzaam. Wanneer je slogan het belangrijkste onroerend goed in het onderbewustzijn van de consument inneemt, helpt het bij het herinneren en activeert het de voorkeur voor jouw bedrijf.

Waarom zijn slogans een belangrijk onderdeel van branding?

Hoe korter, hoe beter.  Slogans zijn meestal gebaseerd op 2 tot 5 gemakkelijk te onthouden woorden. Hoe langer je slogan is, des te moeilijker het is om te onthouden. De boodschap die ze achterlaten en welk beeld ze in ons hoofd schetsen als iemand een slogan leest, hoort of gewoon ‘ziet’, is cruciaal. Aangezien de merknaam de essentie van je bedrijf niet kan specificeren, moet je iets gedenkwaardigs maken dat je bedrijf vertegenwoordigt.

Een slogan is niet zomaar iets wat adverteerders maken, ze spelen een strategisch spel. Op de lange termijn spelen goede slogans met de gedachten van de klant, waardoor ze het gevoel krijgen dat jouw product/service betrouwbaar is. Bedrijven blijven dus experimenteren totdat ze een perfecte slogan hebben.

McDonald’s is het beste voorbeeld, ze bleven hun slogans veranderen tot 2003. Toen vonden ze hun perfecte slogan “I’m lovin’ it”. Dit was volgens het bedrijf de ideale weergave van hun brand, omdat ze willen dat elke klant zich hetzelfde voelt na het nuttigen van McDonald’s. De slogans geven een goed gevoel aan de consumenten van McDonald’s.

mcdonalds solgan

Het effect van slogans in marketing

Wanneer je een krachtige slogan formuleert, geeft dit een precies beeld van waar je bedrijf over gaat en wordt het motto een essentieel onderdeel van je bedrijf.

Positionering en herkenning

Een uniek logo, een pakkende slogan en de merknaam zijn de drie belangrijkste componenten van je brand image. Dus het hebben van een pakkende en gedenkwaardige slogan zou zeker helpen bij het creëren van je merkherkenning in de branche. Op basis van de toon en taal van de slogan wordt je brand gepositioneerd in de juiste branche.

Het versterken van relaties met klanten

Hiernaast kunnen slogans ook werken als brug tussen de klant en het bedrijf om de relatie op te bouwen en te versterken, omdat het betekenis geeft aan de naam kan het gevoelens creëren en mensen naar zich toe trekken.

Slogans worden gezien als verlengstuk van je bedrijf. Het geeft een bepaald beeld aan de klant van jouw organisatie. Wanneer een klant je bedrijf herkent, in dit geval dus op basis van de slogan ontwikkelt de klant een positieve houding ten opzichte van je bedrijf. Dit komt doordat herkenning een positief gevoel opwekt bij de klant.

Opvallen

Door het hebben van een sterke slogan val je op tussen de rest. Het creëert een unieke identiteit die bij de mensen blijft hangen. Bijvoorbeeld “I’m lovin it” associeert bijna iedereen met McDonalds.

Interesse verhogen

Een slogan heeft als doel om veel over het bedrijf te vertellen, zoals wat je doet, wat de kwaliteiten zijn en hoe je doelgroep ervan kan profiteren. Kortom, het is de manier waarop mensen naar jouw bedrijf kijken. Dus het hebben van een slogan is een effectieve manier om je product/service aantrekkelijk te maken in de branche.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.