Apple PR

Zo pas je Apple’s 5 meest succesvolle PR-tactieken toe

Steve Jobs heeft Apple gebouwd als een van de meest gerespecteerde, innovatieve en winstgevende bedrijven van onze tijd. PR was een groot onderdeel van dat succes.

Of het nu gaat om de lancering van de nieuwste iPhone, Apple Watch of iPad, Apple weet hoe ze media aandacht kunnen creëren. Terwijl andere bedrijven vechten om aandacht, domineert de technologiegigant moeiteloos de media.

Wat is hun geheim? Drie woorden: geniale public relations.

Cameron Craig, die 10 jaar in het PR-team van Apple heeft gewerkt, geeft een kijkje in de succesvolle PR-tactieken van Jobs in het artikel in Harvard Business Review. Wij werpen een blik op zijn PR-tactieken van Apple en bespreken hoe jij dit kunt toepassen in jouw organisatie.

Hou het simpel net als Apple

De producten van Apple zijn eenvoudig, althans aan de buitenkant. Volgens Jobs waren de oplossingen van andere bedrijven vaak te ingewikkeld. Dit is voornamelijk vanwege ingewikkelde processen, hiërarchische structuren en over analyserende gegevens. Goede leiders vereenvoudigen en daardoor houden hun klanten van hen.

Als je een persbericht van Apple door een leesbaarheidstest zou laten lopen, zou het hoogstwaarschijnlijk een niveau scoren dat gemakkelijk te begrijpen is voor iedereen. Elke hint van jargon, cliché of tech praat zou tijdens het bewerkingsproces worden verwijderd. Tot op de dag van vandaag verbiedt Apple PR jargon en schrijft het persberichten die bedoeld zijn om begrepen te worden door de meeste mensen. Steve Jobs las en keurde elk persbericht persoonlijk goed.

Cameron Craig adviseert om elk persbericht door een leesbaarheidstest te halen. Zo kan getest worden of de taal moeilijk te begrijpen is. Deze zijn gratis beschikbaar op sites zoals Word Count Tools en Readability Score. Scores moeten tussen 80 en 89 liggen op een schaal van 1 tot 100.

Apple PR

Waardeer de tijd van journalisten

Apple publiceert alleen persberichten voor belangrijke productlanceringen of mijlpalen. Dit betekent dat veel nieuwe updates of productlanceringen bewust geen PR aandacht krijgen. Door deze aanpak te volgen, weten verslaggevers en journalisten dat het bedrijf écht iets te melden heeft wanneer ze contact met hen opnemen.

Het is dus erg belangrijk om spaarzaam contact op te nemen met journalisten. Neem alleen contact met ze op wanneer je iets belangrijks te vertellen hebt. Het is ook niet de bedoeling dat je bedrijf persberichten verstuurd naar elk persbureau. Bedenk op voorhand wat en wanneer belangrijk is om te communiceren met de media. Zo kun je ook een pitch op maat maken en selectief zijn.

Wees ijverig

Voordat Apple interviews geeft met managers zorgen ze er altijd voor dat de producten van tevoren worden opgestuurd met een productbriefing. Journalisten, analisten of influencers leren dan op voorhand al het product kennen voordat ze een interview voeren met iemand van Apple. Dit zorgt ervoor dat er diepere vragen gesteld kunnen worden. De journalisten kunnen zich dan beter inleven in het antwoord omdat het product al in gebruik is geweest door hunzelf.

Na het interview gaat Apple na of ze nog andere vragen hebben en peilen ze subtiel hoe het verhaal van de journalisten vorm krijgt. Dit doen ze zodat ze verslag kunnen uitbrengen. Als het verhaal vorm krijgt in iets dat afwijkt van de kernboodschap van Apple, zorgen ze ervoor dat ze dit direct corrigeren.

Als je eenmaal de interesse van een journalist hebt, volg deze dan ijverig op. Het is wel belangrijk om niet opdringerig te zijn. Als ze jouw bedrijf beoordelen, probeer het dan een persoonlijke touch te geven, net als Apple. Stuur bijvoorbeeld het product van tevoren op of stuur een briefing over het onderwerp. Als ze een verhaal doen over een service die je levert, bied dan een aantal zorgvuldig geselecteerde klant- en branchereferenties aan. Vraag of ze afbeeldingen nodig hebben om bij het verhaal te gebruiken.

Blijf gefocust op je thought leadership strategie

De missie van Apple is om het verhaal te vertellen van hoe hun innovatieve producten klanten de kracht gaven om hun creativiteit de vrije loop te laten en de wereld te veranderen.

Er komen vaak verzoeken binnen van woordvoerders uit verschillende sectoren om te werken met Apple. Als het verzoek niet past binnen de missie van Apple, dan weigeren ze om deel te nemen. Ook als dit veel pers kunnen opleveren.

Streef ernaar om een ​​expert te worden in jouw vakgebied. Oftewel, om thought leader te worden. Definieer je kernboodschap en houd je eraan. Bied je hulp en expertise aan journalisten en brancheanalisten die je vakgebied kennen, zelfs als er niet altijd een direct voordeel voor jouw bedrijf is.

Geef prioriteit aan media-influencers

Apple werkt niet met lange lijsten van potentiële media. In plaats daarvan richten ze zich op een kleine groep journalisten en media platformen die aan hun eisen voldoen. Door het aantal klein te houden kunnen ze hun PR-strategie beter beheersen. Ze bieden deze journalisten bijvoorbeeld exclusieve interviews en de kans om de nieuwste lanceringen als eerste te testen.

Wat we hiervan kunnen leren is dat we selectief moeten zijn. Bouw hechte relaties met een selectie van journalisten en media. En als je dan een trending verhaal kunt delen over een bepaald onderwerp in jouw branche, bied ze dan een exclusieve invalshoek. Zo wordt de band hechter en zal het steeds makkelijker worden om in de media te verschijnen.

Het belangrijkste is dat je je bedrijf respecteert. Je naam is je grootste bezit en die moet je beschermen. Denk twee keer na voordat je je producten en/of kennis in een loterij weggeeft. Denk goed na over met welke media je wel en niet geassocieerd wilt worden. Denk anders in je aanpak en streef ernaar om je te onderscheiden van de rest.

Top-down discipline/geheimhouding

Het bedrijf legt strikt absolute geheimhouding op over productlanceringen. Geheimhouding zorgt ervoor dat productnieuws echt nieuws blijft tot het moment van aankondiging. Top-down discipline, focus en consistentie zijn de kenmerken van Apple die door Jobs zijn bijgebracht.

Cultuurmarketing

Apple heeft een team dat zich richt op “het integreren van Apple producten in de populaire cultuur”. Dit team zorgt ervoor dat spraakmakende mensen, bedrijven en organisaties hun producten gebruiken. Sommige bedrijven noemen dat cultuurmarketing.

Als het aankomt op public relations, weet Apple wat ze doen. De media op de juiste manier benaderen kan erg lastig zijn als je hier nog geen ervaring mee hebt. Dan is het een goed idee om een professional met een groot netwerk in te schakelen om hierbij te helpen.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.