b2b

Is jouw B2B Communicatie effectief? Hou rekening met deze 7 essentiële stappen

B2B-bedrijven, vaak gezien als het tegenovergestelde van B2C-bedrijven, hebben meestal moeite om hun verhaal te vertellen door middel van een goede B2B communicatie strategie. Soms zien ze het nut niet in om dit te doen. Wat maakt het verschil tussen het verkopen aan een ander bedrijf zo anders dan het verkopen van je product of diensten aan consumenten?

In tegenstelling tot de meeste B2C-producten en -diensten, is het B2B-bedrijfsmodel niet bedoeld voor algemene consumenten, althans niet rechtstreeks. Dit maakt dat de B2B communicatie ook anders is. Dit kan soms nog erg lastig zijn, daarom zijn hier 7 essentiële stappen om je alvast een eind op weg te helpen met jouw B2B communicatie.

1. Het publiek kennen

Om boven de herrie uit te steken is het voor B2B-bedrijven vooral belangrijk om het publiek te kennen. Met wie spreek je? Wie zal er geïnteresseerd zijn om je verhaal te horen en waar zijn ze in het bijzonder in geïnteresseerd? Voordat je je marketing- of communicatiestrategie formuleert, moet je even de tijd nemen om je publiek te begrijpen. Richt je op klanten en belangrijke besluitvormers die daadwerkelijk invloed zouden hebben op je bedrijf. B2B communicatie moet gericht en gefocust zijn om daadwerkelijk effect te hebben.

Het is ook belangrijk om de taal te gebruiken die je publiek begrijpt om het verhaal te vertellen dat voor hen relevant is. Een gemeenschappelijk kenmerk van B2B communicatie is dat er veel te technisch gesproken wordt. Dit leidt tot verhalen met veel jargon. In dat geval heeft het weinig zin om deze verhalen te vertellen aan een publiek dat dit niet begrijpt of simpelweg niet geïnteresseerd in is. Daarom moeten de inspanningen gericht zijn op het leiden van verhalen via de behoeftes. Ook is het belangrijk om de teksten te herpositioneren voor degenen die misschien minder branchespraak nodig hebben.

2. Je doelstellingen kennen

Marketing en communicatie zijn niet alleen bedoeld om je bedrijf en naam onder de aandacht te brengen. Ze promoten een bedrijfsimago dat de waarde van een bedrijf vergroot. Met dat in gedachten moet communicatie worden afgestemd op je bedrijfsdoelen.

Bedrijfsleiders dragen hun marketing- en PR-teams meestal op om een ​​communicatiestrategie te bedenken, maar om de strategie succesvol te laten zijn, moeten marketing- en PR-teams eerst worden geïnformeerd over de bedrijfsdoelstellingen. Als het doel is om zakelijke leads te genereren, kan het bijwonen van beurzen of spreken op branche-evenementen effectiever zijn dan het maken van een campagne op LinkedIn. Maar als het doel is om de thought leadership van het bedrijf te versterken of een concurrentievoordeel te behalen voor je producten of diensten, zal een mediastrategie op lange termijn en een campagne op korte termijn verschillende niveaus van investeringen en opbrengsten opleveren.

3. Waardepropositie

Besteed tijd aan het verwoorden van je waardepropositie. Je waardepropositie is een eenvoudige verklaring om je belofte aan je klanten samen te vatten. Het omvat de voordelen van het kopen bij jou in plaats van bij de concurrent. Ook legt het vast waarom je bestaat en wat het je klanten zal schelen. Als het eenmaal is gemaakt, moet het een richtlijn zijn voor wat het bedrijf zegt, doet en ontwikkelt, zodat je communicatie gericht en relevant blijft.

4. Target persona’s

Creëer je target personages en geef ze een naam. Een target persona is een weergave van je ideale klant. Het zijn geen echte mensen, maar ze moeten zoveel mogelijk tot leven worden gewekt. Het kennen van je publiek zou moeten helpen om een ​​licht te laten schijnen op wie je je zou moeten richten en waarom.

Het is waarschijnlijk dat je met meer persona’s begint dan je krijgt, maar dit is normaal. Drie of vier zijn waarschijnlijk het aantal persona’s waarop je je moet concentreren.

5. Positioneringsverklaringen

Maak en pas een positioneringsverklaring aan voor elke persona waarmee je eindigt. Een positioneringsverklaring is een subset van je waardepropositie, maar spreekt rechtstreeks tot de kern van individuele persona’s. Het definieert de doelgroep, je product en categorie, een specifiek voordeel en, belangrijker nog, het onderscheid je van je naaste concurrenten.

6. Berichten

Ontwikkel berichten voor elke fase van de buyer journey. De vier belangrijkste fasen van de buyer journey zijn goed gedocumenteerd en waarvan de meest voorkomende wordt weergegeven in AIDA (Awareness, Interest, Desire en Action). Het is absoluut noodzakelijk dat je in je berichten rekening houdt met de reis van je klanten door deze fasen. Ze moeten dus specifiek, relevant en boeiend zijn, zodat ze zijn afgestemd op elke fase van die reis. De eerste twee fasen bouwen vertrouwen op, terwijl de laatste twee rekening houden met de overweging en het verlangen van de klant. Deze vier belangrijke stadia van berichten moeten in harmonie samenwerken om interesse te wekken en potentiële klanten om te zetten in daadwerkelijke klanten.

7. Validatie

Valideer aannames bij vertrouwde klanten en adviseurs.

Deel het eerste concept van jouw communicatiestrategie met een kleine groep vertrouwde klanten om hun input te krijgen en zorg ervoor dat er een goede mix is ​​van de verschillende persona’s. Probeer het niet in zijn geheel te presenteren voor hun ‘overeenkomst’, het is meer een gelegenheid om eventuele veronderstellingen die je hebt gemaakt, te valideren. Gebruik hun feedback om de definitieve communicatiestrategie te verfijnen en te creëren.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.