linkbuilding

Linkbuilding: zo pak je het aan & dit moet je vooral niét doen!

Links op een website zijn de valuta van het internet. De websites die er veel van hebben, worden als “gezaghebbend” beschouwd en worden beloond met hoge posities in Google. Als je net begint met SEO, kan het uitzoeken van linkbuilding een behoorlijke uitdaging zijn.

Er zijn veel verschillende theorieën over wat de beste manier is voor linkbuilding. Dus naar wie moet je luisteren? Zoals met veel dingen in SEO, is het juiste antwoord: het hangt ervan af. Er is niet één juiste benadering voor linkbuilding en je tactiekkeuze hangt grotendeels af van je branche, je website, je middelen en je doelen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces waarbij andere websites naar pagina’s op jouw website linken om ze te helpen hoger te scoren in de zoekresultaten van Google.

Over het algemeen kun je de meeste strategieën voor linkbuilding in twee eenvoudige stappen samenvatten:

 1. Creëer iets opmerkelijks (en daarom een ​​link waardig);
 2. Laat het zien aan mensen die websites bezitten (en er dus naar kunnen linken).

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Links zijn een van de drie belangrijkste ranking factoren in Google. Dus als je wilt dat je landingspagina’s hoog scoren in de zoekresultaten, heb je zeker weten links nodig.

Google (en andere zoekmachines) beschouwen links van andere sites als ‘stemmen’. Deze stemmen helpen hen te bepalen welke pagina over een bepaald onderwerp (uit duizenden vergelijkbare) het verdient om bovenaan de zoekresultaten te worden gerangschikt.

Over het algemeen hebben pagina’s met meer backlinks de neiging om hoger te scoren in de zoekresultaten. Dit is door veel SEO-bedrijven op grote schaal bestudeerd en de correlatie tussen het aantal websites dat naar een pagina linkt en de ranking positie in Google is altijd positief gebleken.

Links zijn niet het antwoord op alles

Door het begin van deze blog lijkt het misschien dat je alleen maar meer backlinks hoeft te bouwen dan de pagina’s die momenteel hoger scoren in Google.

Hoewel dat tot op zekere hoogte waar is, zijn de zaken in werkelijkheid iets genuanceerder dan dat.

Behalve dat alle links niet gelijk zijn (we zullen hier later op ingaan), houden zoekmachines rekening met vele andere variabelen bij het rangschikken van pagina’s. En de combinatie van deze variabelen kan in feite afhangen van het type zoekopdracht waarvoor je wilt rangschikken.

google

Hoe je links bouwt

Er zijn veel tactieken en strategieën waarmee je links van andere websites naar je pagina’s kunt krijgen.

Conceptueel vallen de meeste tactieken en strategieën voor linkbuilding in één van de volgende vijf segmenten: toevoegen, vragen, kopen, verdienen en behouden.

1: Links toevoegen

Als je naar een website kunt gaan die niet van jou is en daar handmatig jouw link kunt plaatsen, wordt dat het ‘toevoegen’ van een link genoemd. De meest voorkomende tactieken die in deze categorie passen, zijn:

 • Creëren van een profiel op social media
 • Blog comments (opmerkingen)
 • Posten op forums, communities en Q&A-sites
 • Creëren van vacatures

Het bouwen van links via die tactieken is heel gemakkelijk te doen. Juist om die reden hebben die links in de ogen van Google de neiging om een ​​zeer lage waarde te hebben (en in sommige gevallen zelfs als SPAM te worden gemarkeerd).

Dit soort links geven je nauwelijks concurrentievoordeel. Als je naar een website kunt gaan en je link daar handmatig kunt plaatsen, houdt niets je concurrenten tegen om hetzelfde te doen.

Je moet deze groep van linkbuilding-tactieken echter niet volledig negeren. Elk van hen kan eigenlijk heel nuttig zijn voor je online bedrijf om andere redenen dan het creëren van links.

2: Vragen om links

Zoals de naam doet vermoeden, is dit het moment waarop je contact opneemt met de eigenaar van de website waarvan je een link wilt hebben en hen een dwingende reden geeft om naar jou te linken.

Die “dwingende reden” is absoluut essentieel voor deze groep van linkbuilding-tactieken. De mensen die je benadert, geven niets om je website en daarom hebben ze geen enkele stimulans om je te helpen.

Dus voordat je hen vraagt ​​om naar jouw website te linken, moet je jezelf afvragen: “Wat levert het HEN op?”.

Hier zijn enkele van de linkbuilding-tactieken en -strategieën die in deze categorie vallen, samen met een kort gedefinieerde ‘dwingende reden’ waarop ze zijn gebaseerd:

 • Gastbloggen – maak nuttige content voor hun website
 • Skyscraper-techniek – laat ze een betere bron zien dan degene waarnaar ze linken
 • Link inserts – laat ze een bron zien met meer informatie over iets dat ze kort hebben genoemd
 • Ego bait – noem hen of hun werk in je eigen content in een positief daglicht
 • Testimonials en casestudy’s – positieve feedback geven over hun product of dienst
 • Linkuitwisselingen – bied aan om naar hen terug te linken als ze ermee instemmen naar jou te linken
 • Gebroken linkbuilding – help hen om een ​​”dode” link op hun pagina te herstellen
 • Image link building – vraag om erkenning voor het gebruik van je afbeelding
 • Niet-gekoppelde vermeldingen – vraag om de vermelding van je organisatie “klikbaar” te maken

Om deze linkbuilding-tactieken effectief te laten zijn, moet je een echt uitzonderlijke website maken waar mensen van nature naar zouden willen linken.

3: Links kopen

Laten we dit meteen duidelijk maken: we raden het af om links te kopen!

In het beste geval verspil je veel geld aan slechte links die geen invloed hebben op je ranglijst; in het slechtste geval wordt je website bestraft. Toch moeten we wel vermelden dat veel mensen in de SEO-industrie op allerlei manieren links ‘kopen’ en ermee wegkomen.

Dat gezegd hebbende, zullen we je niet leren hoe je veilig links kunt kopen, maar je informeren over enkele van de meest risicovolle manieren om dit te doen.

Er zijn bijvoorbeeld speciale websites met enkel één doel: een bron zijn voor links. Erg onbetrouwbaar dus. Een link op zulke websites kunnen bestraft worden door Google. Ook kun je dit soort aanbiedingen via spam ontvangen.

Een andere manier is bijvoorbeeld via Fiverr. Hier zijn advertenties te vinden voor linkbuilding. Vaak beweren die advertenties dat de links van goede kwaliteit zijn en je binnen korte tijd goed zal scoren in Google. Vermijd dit! Zelfs als het zou werken, zitten de beste link building agencies niet op Fiverr.

4: Links verdienen

Je “verdient” links wanneer andere mensen naar de pagina’s op jouw website linken zonder dat je hen daarom hoeft te vragen. Dit gebeurt natuurlijk niet, tenzij je echt iets bijzonders hebt dat andere website-eigenaren op hun websites zouden willen vermelden.

Maar mensen kunnen niet linken naar dingen waarvan ze niet weten dat ze bestaan. Dus hoe geweldig je pagina ook is, je moet investeren in het promoten ervan. Hoe meer mensen je pagina zien, hoe groter de kans dat sommigen van hen er uiteindelijk naar linken.

De beste manier om dit te doen is door tijd en geld te investeren in het maken van waardevolle pagina’s die mond-tot-mondreclame genereren en op natuurlijke wijze links oppikken. In tegenstelling tot het werken aan een reeks ontmoedigende workflows voor het zoeken naar links en e-mailverkeer in de hoop links naar een middelmatige pagina te bouwen.

5: Behouden van links

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze laatste groep tactieken gericht op het behouden van al je zuurverdiende links. Je zou kunnen zeggen dat het nieuw leven inblazen van je verloren links niet gecategoriseerd kan worden als ‘linkbuilding’. Toch is het een belangrijk onderdeel van linkbuilding.

Er zijn slechts twee manieren om links te behouden:

 • Link terugwinning

Links duren niet eeuwig. De pagina die naar jou linkt, kan worden bijgewerkt, gede-indexeerd of verwijderd. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat je link van die pagina niet meer bestaat.

Daarom wil je misschien je linkprofiel in de gaten houden en meldingen ontvangen wanneer een van de links verdwijnt. Op die manier kun je contact opnemen met de eigenaar van de website en proberen de link te herstellen.

 • 404 pagina’s met links repareren

De pagina’s op je eigen website zullen net zo goed verdwijnen. Aangezien links die naar een 404-pagina verwijzen, geen SEO-waarde toevoegen aan je website, wil je dit misschien oplossen.

seo

Wat een goede link maakt

Je hebt zojuist talloze verschillende manieren geleerd om links naar je site op te bouwen. Maar wat je moet onthouden, is dat backlinks een middel zijn om een ​​doel te bereiken. Je bouwt ze omdat links fungeren als “stemmen” en Google helpen de meest waardevolle pagina’s te identificeren die hoog in de zoekresultaten scoren.

Niet alle “stemmen” zijn echter gelijk.

Niemand weet precies hoe Google de waarde van elke link meet. Maar er zijn enkele algemene concepten voor het evalueren van links waarvan de SEO-wereld denkt dat ze waar zijn.

1: Autoriteit

Stel je voor dat een vriend net een blog heeft gelanceerd en een link naar je website heeft gemaakt vanuit een van hun recente artikelen. Dat maakt niet uit, toch?

Maar wat als The New York Times een artikel publiceerde met een link naar je website? Dat zou zeker iets zijn waar je trots op kunt zijn.

Het punt is dat we deze twee websites beschouwen als verschillende niveaus van ‘autoriteit’. The New York Times is een wereldberoemde publicatie waarop miljoenen mensen over de hele wereld vertrouwen. Terwijl de nieuwe blog van je vriend nauwelijks bezoekers trekt.

Dus hoe meet Google de “autoriteit” van een website (of een webpagina) die naar jou linkt? Als links stemmen zijn, dan zou het eerlijk zijn als een pagina met meer stemmen een sterkere stem zou uitbrengen op andere pagina’s, toch?

Over het algemeen streven SEO-professionals ernaar om links te verkrijgen van websites en pagina’s met een hoge autoriteit. Voornamelijk omdat die links hun eigen pagina’s waarschijnlijk helpen om hoger te scoren in Google.

Maar betekent dit dat je moet voorkomen dat je links krijgt van websites en pagina’s met een lage autoriteit? Helemaal niet. Die links zijn op geen enkele manier “slecht”. Ze wegen gewoon minder ‘gewicht’ in de ogen van Google en hebben daardoor minder invloed op je rankings.

2: Relevantie

Stel dat je een blog over koffie hebt en een recensie publiceert over je favoriete koffiemolen. Later besluiten twee van je vrienden om ernaar te linken. Een uit hun artikel “10 beste koffierecepten” en de andere uit hun artikel “10 geld besparende tips”.

Welke van de twee pagina’s zou in de ogen van Google een sterkere stem uitbrengen (aangezien beide pagina’s dezelfde autoriteit hebben)? De meer relevante!

SEO-professionals zijn van mening dat relevantie ook op websiteniveau van toepassing is. Als andere prominente websites over het onderwerp naar de pagina linken, is dat een goed teken dat de informatie van hoge kwaliteit is.

Dit betekent dat je ernaar moet streven om links te krijgen van websites die relevant zijn voor die van jou, in plaats van elke link die zich voordoet na te streven.

3: Ankertekst

Voor het geval dat je nieuw bent bij de term, is “ankertekst” een klikbaar tekstfragment dat je naar een andere pagina stuurt.

In veel gevallen beschrijft ankertekst waar de gelinkte pagina over gaat. Het is dus geen verrassing dat Google de woorden in de ankertekst gebruikt om beter te begrijpen voor welke zoekwoorden de pagina waarnaar wordt verwezen, moet worden gerangschikt. In feite spreekt het oorspronkelijke patent van Google hier vrij expliciet over:

Google employs a number of techniques to improve search quality including page rank, anchor text, and proximity information.

Dus hoe gebruik je ankertekst bij het bouwen van links? Nou, dat doe je niet. Hoe meer je probeert te controleren hoe verschillende pagina’s naar jou linken en hoe je alle “juiste woorden” in de ankerteksten van je backlinks toevoegt, hoe groter de kans dat Google je hiervoor zal straffen.

4: Plaatsing

De waarschijnlijkheid dat er op een link wordt geklikt, kan van invloed zijn op de hoeveelheid autoriteit die wordt overgedragen. Het plaatsen van een link op een pagina is een van de weinige dingen die de CTR kunnen beïnvloeden.

Stel dat er een webpagina is die uit drie blokken bestaat: inhoud, zijbalk en voettekst. Als algemene regel geldt dat links in de inhoud meer klikken krijgen, omdat het inhoudsblok de meeste aandacht van bezoekers krijgt.

Een ander ding dat de CTR van een link kan beïnvloeden, is hoe hoog op de pagina deze wordt weergegeven. Lezers volgen eerder links aan het begin van het artikel dan aan het einde.

En tot slot, hoe meer links je op de pagina hebt, hoe meer ze met elkaar zullen concurreren om klikken en dus de autoriteit die naar andere pagina’s zal worden overgedragen, verwateren.

Als je een gastblog schrijft, moet je zeker proberen lezers te verleiden om op je links te klikken. Niet alleen om de SEO-waarde van die links te vergroten, maar omdat het ook leuk verwijzingsverkeer naar je toe zal sturen.

5: Bestemming

Wanneer je links naar je website bouwt, zijn er drie bestemmingen waar je ze naar kunt verwijzen:

 1. Homepage
 2. Linkbare pagina’s
 3. De pagina’s die je echt nodig hebt om hoog te scoren in Google

Vaak zijn de pagina’s die je nodig hebt om goed te scoren ook de moeilijkste om links naar te krijgen. Dat komt omdat mensen de voorkeur geven aan links naar informatiepagina’s waar hun publiek gratis waarde kan krijgen, in plaats van naar commerciële pagina’s waarop hun publiek waarschijnlijk afscheid neemt van hun geld.

Een van de meest voorkomende vragen bij SEO is dus: “Hoe rangschik je saaie pagina’s?”

Hoewel er geen eenduidig ​​antwoord op deze vraag is, is iedereen het erover eens dat je de kracht van interne links moet gebruiken om je ‘saaie pagina’s’ beter te laten scoren.

Met andere woorden; bouw zoveel mogelijk links naar je linkbare pagina’s en leid al dat verkeer naar de pagina’s die je daadwerkelijk wilt rangschikken via interne links.

Houd er rekening mee dat zaken als plaatsing, relevantie en ankertekst ook de waarde van je interne links beïnvloeden.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.