podcast

De 4 belangrijkste voordelen van podcasts voor jouw bedrijf

Hoe kun je je als bedrijf onderscheiden van andere concurrenten binnen je vakgebied? Het online publiceren van relevante content voor je doelgroep is een goed begin. Hoogwaardige content die de potentiële klant helpt en inspireert. Het gebruik van podcasts als contenttype kan gebruikt worden als een vorm van content marketing.

Via content marketing kun je op een relevante en aantrekkelijke manier prospects en klanten helpen zonder direct jouw product of dienst aan te prijzen. Je biedt waardevolle informatie waarmee je hen helpt betere keuzes te maken of meer uit jouw product of dienst te halen. De podcast is hiervoor een goede optie.

Wat zijn dan die voordelen van het aanbieden van podcasts? Je leest het in deze blog.

De voordelen van het aanbieden van podcasts

1: Awareness

Wanneer je een podcast publiceert op een platform zoals Spotify, stel je de content gratis beschikbaar aan duizenden potentiële luisteraars. Daarnaast kan een podcasts eindeloos gedeeld worden via sociale media, zelfs nog jaren later. In tegenstelling tot ouderwets drukwerk. Dit betekent dat de podcast een grote groep potentiële klanten kan bereiken. De podcasts kunnen dus goed ingezet worden om awareness over je bedrijf te creëren. Die ‘organische exposure’ helpt je om je bereik te vergroten en je publiek te laten groeien.

2: Onderscheiden van concurrenten

Met het gebruik van podcasts kun je je gemakkelijk onderscheiden van concurrenten en gemakkelijker positioneren als de autoriteit binnen je vakgebied. Het creëren van podcasts is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar dit betekent niet dat er geen ruimte meer is voor nieuwe podcasts.

3: Dieper ingaan op expertise

Door middel van podcasts kun je dieper ingaan op de expertise van je bedrijf. Door te werken met sprekers kan je interessante vragen stellen. Tegelijkertijd kan je meer expertverbindingen aan je netwerk toevoegen. Wanneer de gasten de podcast ook besluiten te gaan promoten krijg je dus ook toegang tot hun doelgroepen.

4: Klantbinding

Audio content is zeer persoonlijk. Wanneer iemand je hoort spreken, horen ze je persoonlijkheid, je authenticiteit en de expertise binnen het vakgebied. Dit level van persoonlijkheid zorgt voor klantbinding. Met een spreker wordt er met passie gepraat over onderwerpen die voor beiden relevant zijn. Dit vergroot de waardering en het vertrouwen in je merk of bedrijf. Podcasts geven je luisteraars het gevoel dat ze het bedrijf echt kennen. Dat maakt het persoonlijk.

Toegankelijkheid voor klanten

Naast de vele voordelen die je als bedrijf hebt van het contenttype podcasts, zijn er ook voordelen voor je klanten. In tegenstelling tot tekst- en video-content is audio content toegankelijker voor de luisteraars. Luisteraars kunnen gemakkelijk andere taken uitvoeren wanneer er geluisterd wordt naar de podcast. Bijvoorbeeld wanneer ze in de auto naar hun werk zitten, momenten waar je met video content de klant niet kan bereiken. Je kan door middel van de podcast de klant bereiken ongeacht wat de klant aan het doen is. Hiermee kan je als bedrijf je doel realiseren om awareness te creëren.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deze blog is geschreven door Lotte Onder de Linden en Arjo Blom, namens Hogeschool Utrecht.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.