tesla

Tesla laat zien wat marketing met gezond verstand is

Bijna iedereen die een Tesla bezit zal wel een reden hebben voor het aanschaffen die verder gaat dan alleen autorijden. Voor een bedrijf dat nul dollar uitgeeft aan adverteren, is het verbazingwekkend om te zien hoeveel aandacht Tesla krijgt voor hun voertuigen.

Waarom is Tesla het afgelopen jaar zo populair en waardevol geworden? In deze blog zullen we kijken naar de branding- en marketingtactieken die het bedrijf gebruikt om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Het begin van Tesla

Na de lancering van Elon Musk’s derde bedrijf in 2002, keek de wereld nauwlettend toe hoe hij medeoprichter werd van zijn vierde bedrijf dat een nieuw merk elektrische auto’s zou lanceren.

In juni 2012 bracht het bedrijf de Tesla Model S uit, een voertuig gericht op het segment van de luxemerken. Vervolgens, in 2015 hadden ze meer dan 100.000 Model S-auto’s verkocht. In 2015 volgde de Model X. Medio 2017 begon de productie van de Tesla 3 en eind 2019 waren er meer dan 300.000 exemplaren verkocht. De Tesla 3 is gericht op de massamarkt en wordt bestempeld als een gezinsauto. De lancering van de dit nieuwe model sluit perfect aan bij de visie en het bedrijfsmodel van Elon Musk om door de jaren heen meer betaalbare auto’s te bouwen.

Ondanks het succes van Tesla, is de hele geschiedenis van het bedrijf niet soepel verlopen. In de loop van de jaren in het huidige mediaklimaat heeft Tesla kritiek gekregen omdat het niet in staat was de beloftes na te komen. Toch hebben ze laten zien dat het mogelijk is om, ondanks deze uitdagingen, te blijven groeien.

De visie van Tesla

In 2006 deelde Elon Musk zijn ‘Secret Tesla Motors Master Plan (just between you and me)’ op de Tesla-website. Dit was twee jaar voordat de auto in productie ging.

Elon Musk zei: ‘the overarching purpose of Tesla Motors (and the reason I am funding the company) is to help expedite the move from a mine-and-burn hydrocarbon economy towards a solar electric economy, which I believe to be the primary, but not exclusive, sustainable solution.’

Dit is een zeer unieke visie. In tegenstelling tot de meeste autobedrijven die toen (en nu) actief waren, ging Tesla niet alleen over het produceren van auto’s die stapsgewijs beter waren dan het jaar ervoor. In 2016 actualiseerde Elon de visie met ‘Master Plan Part Deux’.

Het voordeel van het delen van deze visie met de wereld is dat het merk een missie en persoonlijkheid heeft gekregen. Het grote publiek voelde zich hierdoor persoonlijk betrokken bij de reis van Tesla. Het zorgde er ook voor dat mensen de producten wilden bezitten waar Elon Musk het over had.

Zie je problemen onder ogen

Dit inspirerende begin verliep echter niet zonder tegenslagen. In de loop der jaren heeft het bedrijf te maken gehad met veel zorgen. Zorgen zoals financiën, auto’s op schaal bouwen, vertragingen bij de levering en opmerkingen van Elon Musk.

Een tactiek die Tesla en Elon Musk vaak gebruiken, is de problemen rechtstreeks via sociale media te erkennen en aan te pakken.

Musk staat erom bekend om op tweets van zowel reviewers als Tesla-eigenaren met verbetersuggesties te reageren. Dit laat zien dat het bedrijf luistert en nederig genoeg is om feedback op te nemen. Het vergroot de loyaliteit van de consument en versterkt het vertrouwen in de organisatie. Het voegt ook een beetje plezier toe voor Tesla-eigenaren die een directe lijn hebben met de CEO van het bedrijf met wie ze ideeën kunnen delen.

Preventieve oplossingen

De aanschaf van een nieuwe auto is slechts het begin van de relatie met een nieuwe klant. Heel vaak zal een nieuwe klant als onderdeel van de aankoop worden gestimuleerd om voor reparatie naar een dealer te gaan. Dit is een geweldige marketingstrategie omdat het ook zorgt voor een stijging van de inkomsten voor de traditionele autofabrikanten.

Als elektrische autofabrikant verdubbelde Tesla het serviceaanbod. Vanwege het innovatieve karakter van elk Tesla-voertuig, zouden Tesla-eigenaren verplicht zijn om hun auto zelf door Tesla Motor te laten onderhouden.

Om het ongemak weg te nemen van het moeten bezoeken en wachten bij een dealer op reparaties, ontwikkelde het bedrijf de Tesla Rangers. Dit is een mobiel serviceteam dat de Tesla-eigenaar thuis bezoekt. Deze aanpak is ook een nieuwe aanwinst voor de marketing van het bedrijf. Andere voertuigeigenaren zien dat het Tesla-voertuig gemakkelijk wordt verzorgd. Dit zorgt niet alleen voor een grotere merkloyaliteit, maar trekt ook de aandacht van potentiële klanten.

Een ander slim onderdeel van de marketingstrategie van Tesla is het opzetten van hun eigen Tesla-laadstations, bekend als Superchargers. Met een futuristische uitstraling en zonder personeel, bieden de Supercharger-stations een futuristisch stukje real-world reclame.

Creëer het verschil

De marketingstrategie van Tesla is het tegenovergestelde van andere traditionele autofabrikanten. Tesla geeft geen geld uit aan betaalde advertenties. Dit is ongelooflijk gezien de $ 11 miljard dollar die andere autobedrijven elk jaar gezamenlijk aan marketing uitgeven. Dit lijkt misschien een contraproductieve marketingstrategie, maar het heeft de merkbekendheid van Tesla helemaal niet beïnvloed.

Ook doet Tesla geen marketing op sociale media, behalve de incidentele promotionele Tweet van Elon Musk. In maart 2019 sloot Tesla op beroemde wijze hun Facebook-pagina.

Een ander groot verschil tussen Tesla en alle andere auto merken is de manier waarop ze hun voertuigen verkopen. Tesla biedt geen auto’s te koop aan via dealers. In plaats daarvan plaatsen ze showrooms in winkelcentra. De innovatie van elke auto is volledig te zien in de showrooms.

Dit is marketing met gezond verstand: ga naar waar je klanten al zijn. Terwijl mensen rondlopen met het kopen van andere items in winkelcentra, merken ze de winkel op en beginnen ze langzaamaan meer bekendheid te krijgen met het merk. Elk bedrijf kan dit doen door manieren te vinden om te gaan waar hun klanten samenkomen. Door direct in hun gezichtsveld te zijn, is de kans groter dat de klanten willen weten wat er wordt aangeboden.

Toon persoonlijkheid

Het merk Tesla is onuitwisbaar verbonden met Tesla-CEO Elon Musk. De iconische persoonlijkheid is een enorme aanwinst voor het bedrijf. Het publieke imago van de CEO heeft een grote impact op het succes van het bedrijf.

Een manier waarop Elon merkpersoonlijkheid aan Tesla toevoegt, is via de humor die ze in hun marketing injecteren.

Toen het bedrijf aankondigde dat ze alle patenten aan het publiek zouden vrijgeven om de ontwikkeling van elektrische voertuigen te bevorderen, was dat geen benauwde zakelijke aankondiging. In plaats daarvan bevatte de kop een parodie op een internetmemo met de titel ‘All Our Patent Are Belong To You’.

Deze combinatie van humor en marketing is een uitstekende manier om vertrouwen te wekken bij je klanten. Het laat zien dat je een mens bent en wilt genieten van de tijd die je besteedt aan het werken om hen te helpen.

Er zijn natuurlijk grenzen aan hoe vrij je kunt zijn met je online berichten op sociale media. Elon Musk heeft kritiek gekregen en moest zelfs forse boetes van $ 40 miljoen betalen voor het delen van informatie die niet was goedgekeurd door het bestuur. Het is verstandig om de lichtzinnigheid en persoonlijkheid van je brand in evenwicht te brengen met de kernwaarden die je bedrijf nastreeft.

Verleg de grenzen

De kern van het merk Tesla is innovatie. Ze schuiven de mogelijkheid vooruit van hoe een elektrische auto en transport er in de toekomst uit zullen zien. Hun doel om de wereld te laten rijden met duurzame energie heeft de auto-industrie volledig veranderd. Dit is zowel inspirerend als boeiend voor het publiek.

Terwijl de doelmarkt van het bedrijf evolueert van luxe voertuigen naar betaalbare elektrische auto’s en vrachtwagens, is hun merkherkenning alleen maar toegenomen.

Telsa-eigenaren zijn uniek en één van de meest loyale op de markt. Ze plaatsen gretig twee jaar van tevoren bestellingen en zijn een wandelende advertentie voor de innovatie die het bedrijf levert.

Deze Tesla-marketinglessen kunnen worden opgenomen in elk bedrijf dat een positieve impact wil hebben op de wereld. Het enige dat nodig is, is openheid, consistentie en moed om vooruit te komen.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.