marketing automation

Dit is waarom marketing automation de toekomst van marketing is

Marketing automation is een must-have voor de moderne marketing. Wellicht heb je er al eens over gehoord of gelezen, veel marketeers twijfelen nog over de exacte definitie. Wat is marketing automation precies en waarom heb jij het nodig?

Maar waarom zou je er ook geïnteresseerd in zijn? Het is vrij simpel! Marketeers die deze software al gebruiken, presteren doorgaans veel beter dan marketeers die dat niet doen.

De harde feiten

Volgens de bekende Aberdeen Group maken best-in-class marketeers 67% meer gebruik van een marketing automation platform, waarbij 87% van de best presterende bedrijven deze technologie gebruikt. Over het algemeen dragen de best-in-class marketeers meer bij aan de verkooppijplijn, waarbij 57% van de sales-geaccepteerde leads wordt omgezet naar de sales-gekwalificeerde pipeline. Het bedrijf ziet als geheel een totale groei van 14% in marketing omzet. Best indrukwekkend, toch?

Dus wat is marketing automation precies?

Te beginnen met onze eigen definitie: een softwareplatform dat marketing taken en workflows stroomlijnt, automatiseert en meet. Hierdoor kun je efficiënter werken, omzet verhogen en uitgroeien tot een krachtige vorm van marketing.

Dat is slechts de simpele definitie, maar over welke workflows hebben we het? Hier zijn enkele punten opgesomd die met marketing automation makkelijker en effectiever worden:

 • Email marketing
 • Landing pagina’s maken
 • Cross-channel marketingcampagnes
 • Leadgeneratie
 • Segmentatie
 • Lead nurturing en scoring
 • Cross-selling en up-selling
 • Retentie
 • ROI meten
 • Website personalisatie

Deze strategieën zouden allemaal relatief bekend moeten zijn, maar zonder de juiste middelen kunnen ze moeilijker te realiseren zijn. Wanneer je bedrijf groeit, komt er een punt waarbij het lastiger wordt om persoonlijke verbindingen met klanten te beheren. Met de handmatige tools die je tot je beschikking hebt wordt dit een tijdrovende en energie slopende opgave. Dat is waar automatisering om de hoek komt kijken…

Wanneer heb je marketing automation nodig?

Hier is een korte test om je een idee te geven van wat het voor je kan betekenen. Beantwoord de volgende vragen eerlijk over je eigen organisatie:

 • Kun je individuele klanten online identificeren en volgen?
 • Kun je een lijst met klanten bekijken en ze prioriteit geven op basis van de waarschijnlijkheid dat ze iets kopen?
 • Filter je leads op basis van betrokkenheid en interesse?
 • Kun je de inkomstenbijdrage van al je marketingcampagnes meten?

Nee? Als je marketing automation had, zou dat wel kunnen.

Wat marketing automation niet is

Er zijn enkele mythes over marketing automation die rondzwerven die die we hier even recht gaan zetten. Allereerst is het geen tool om spam te verspreiden en het is absoluut geen vervanging voor je marketing. Marketing automation platforms stellen je bedrijf in staat om efficiënter te werken. Het schrijft geen campagnes voor je, maar de technologie stelt je wel in staat uw marketing op een duurzame manier te schalen.

Ten tweede is marketing automation bijvoorbeeld niet alleen e-mail, maar alle kanalen zoals; sociale media tot je digitale nieuwsbrief. E-mail is slechts een klein onderdeel van wat het platform doet. Misschien is de grootste misvatting over marketing automation dat alleen de marketingafdeling er baat bij heeft. Het klopt dat je marketingafdeling de software zal gebruiken, maar het heeft ook enorme voordelen voor je sales afdeling. Marketing automation maakt het leven van sales een stuk makkelijker. Dit gebeurt door leads effectiever te definiëren en zo een vlottere overgang naar verkoop te begeleiden.

Waarom marketing automation en waarom nu?

De beste marketeers gebruiken marketing automation om hun campagnes nauwkeuriger te maken en om hun sales afdeling betere leads te overhandigen. Uiteindelijk dus om een grotere ROI te behalen.

Dus, wat onderscheidt die bedrijven van de anderen? Het is niet dat ze beter, slimmer of creatiever zijn, ze beschikken gewoon over de juiste tools: tools die hen meer inzicht geven in de volledige verkooptrechter. Tools waarmee ze effectiever kunnen bepalen wanneer leads klaar zijn om zich te binden aan jou. In de huidige én toekomstige marketing omgeving zijn deze vaardigheden absoluut essentieel.

Kortom, marketing automation stelt afdelingen in staat de ROI van hun campagnes aan te tonen. De mogelijkheid om de effectiviteit van campagnes aan te tonen, helpt marketeers om van kosten naar inkomsten te gaan. Wanneer marketeers kunnen bewijzen hoe hun campagnes het bedrijfsresultaat beïnvloeden, blijven ze meer budgettering krijgen voor marketing. Met meer ondersteuning voor hun marketingcampagnes zijn marketeers beter in staat om dingen uit te proberen, creatief te worden en nieuwe campagnes uit te voeren die het genereren van leads mogelijk maken.

Dus, wat is marketing automation? Het is de toekomst van marketing. Hierdoor kun je jouw campagnes opschalen, potentiële klanten effectiever bereiken, leads beter kwalificeren en ROI aantonen.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.