branding

Het geheim van branding: hoe je opvalt in een drukke wereld

Met slechts een paar klikken kan iedereen een bedrijf starten. Iedereen kan producten maken, een online winkel bouwen, advertenties publiceren en online een publiek bereiken. Dit betekent dat elke markt overspoeld wordt met bedrijven die vergelijkbare producten, functies en oplossingen aanbieden. Dus om op te vallen, moet je een branding in orde zijn. Je moet met klanten kunnen verbinden.

In deze blog delen we enkele tips en strategieën om je te helpen jouw branding te versterken.

Wat is branding precies?

Voordat we ingaan op enkele strategieën en tactieken voor het creëren van een brand waar jouw klanten echt om geven, kijken we eerst naar wat branding precies is.

Het woord ‘branding’ wordt tegenwoordig veel gebruikt in marketing. Maar wat betekent dit precies? Die vraag klinkt misschien simpel, maar het ligt iets ingewikkelder dan dat.

David Ogilvy beschrijft een brand als “de immateriële som van de kenmerken van een product”. Marty Neumeier, een auteur en spreker die schrijft over branding en innovatie, zegt: “een brand is het onderbuikgevoel van een persoon over een product, dienst of organisatie.”

Dus om het samen te vatten: jouw brand is de identiteit van jouw bedrijf, en wat het teweegbrengt bij mensen.

Laten we nu eens kijken naar enkele belangrijke punten om je te helpen jouw brand op te bouwen en onderscheiden van concurrenten.

4 manieren om een ​​gedenkwaardige brand op te bouwen

1: Weet wat je klanten belangrijk vinden

De meeste mensen zijn erg goed in het uitleggen van de “wat” en de “hoe” van hun bedrijf.

Stel dat je een accountantsbedrijf hebt en dat de ‘wat’ en ‘hoe’ vrij eenvoudig is. Wat je doet, is individuen en bedrijven helpen om ervoor te zorgen dat hun financiën op orde zijn. Hoe je het doet kan variëren. Maar er is meestal een vorm van accountbeheer bij betrokken.

Wat een accountantsbedrijf zal helpen om zich te onderscheiden van zijn concurrenten, is de verschuiving van het wat en het hoe naar het waarom. Het “waarom” zorgt ervoor dat een potentiële klant jouw bedrijf verkiest boven een ander. Dit wordt ook wel de onderscheidende factor genoemd.

Over het algemeen maken consumenten zich niet al te druk over hoe je jouw werk doet. Daarmee bedoelen we de tools die je gebruikt, je interne processen en dat soort dingen. Waar consumenten om geven, is “waarom is dit bedrijf belangrijk in mijn leven?”.

Om terug te gaan naar het accountantsbedrijf – we hebben de wat en de hoe al uitgelegd. Maar de “waarom” is misschien niet zo duidelijk. Als een accountantsbedrijf bijvoorbeeld voornamelijk kleine bedrijven bedient, kan de “waarom” tijd vrijmaken voor de bedrijfseigenaar om met familie en vrienden door te brengen.

Dus hoe vind je je waarom? Klantonderzoek is een geweldige plek om te beginnen. Doe bijvoorbeeld onderzoeksinterviews met klanten om erachter te komen hoe producten ze helpen. Zo begrijp je beter de voordelen van jouw bedrijf. Het is belangrijk dat je de klant kent, en een brand opbouwt waar klanten om geven. Hierbij speelt thought leadership natuurlijk een cruciale rol.

2: Zoek de technische, functionele en emotionele voordelen van jouw bedrijf

Nadat je je klantenonderzoek hebt gedaan, kun je gaan nadenken over de verschillende soorten voordelen die jouw bedrijf aan de consumenten biedt.

Een brand pyramid framework kan je helpen om die voordelen te definiëren. Brand pyramids bestaan ​​al sinds eind jaren negentig, maar spelen nog steeds een cruciale rol in de merkstrategie. Ze helpen je om fundamentele vragen over je bedrijf en je plaats in de markt te beantwoorden. Drie van de belangrijkste elementen zijn de technische, functionele en emotionele voordelen die je bedrijf consumenten biedt.

Technische voordelen
Onderaan je piramide denkt je na over de technische voordelen van jouw brand. Dit zal je in wezen helpen om te definiëren wat je als bedrijf doet. In dit stadium wil je vragen stellen als: wat voor voordelen levert dit bedrijf aan klanten? Hoe verdienen we geld? Wat bieden we aan?

Functionele voordelen
Nu de technische voordelen van je brand zijn gedefinieerd, is het tijd om te kijken naar de functionele voordelen die je consumenten kunt bieden. Functionele voordelen zijn in wezen wat je klanten krijgen wanneer ze jouw product of dienst kopen. Deze voordelen zijn meestal gericht op zaken als hoe een product je leven kan verbeteren.

Emotionele voordelen
De volgende zijn emotionele voordelen. Dit is echt wat het ene bedrijf onderscheidt van het andere. Emotionele voordelen zijn hoe je brand iemand een bepaald gevoel geeft. Dit is op basis van de verhalen die je aan je klant vertelt. Een emotioneel voordeel van Nike is bijvoorbeeld dat je je door de uitrusting voelt als een professionele atleet.

Ga op zoek naar op emotie gebaseerde woorden die je klanten gebruiken om je bedrijf of het probleem dat je oplost, te beschrijven. Wanneer iemand bijvoorbeeld zegt: “Ik voel me” of “het heeft me…: gelukkig, ontspannen, trots of gezond gemaakt”, helpt dit je om de emotionele voordelen van je bedrijf te identificeren.

3: Maak een eenvoudige slogan en bericht

Just Do It, I’m Lovin’ It..

Door slechts twee of drie woorden te zeggen, wist ik zeker dat je precies wist over welke bedrijven ik het had. Dat is de kracht van het kunnen samenvatten van je boodschap tot iets eenvoudigs en gedenkwaardigs.

Toch is dit niet zo makkelijk om te doen. Om je bedrijf samen te vatten in één zin kan erg lastig zijn. Eén van de beste manieren om een perfecte slogan te maken is door te brainstormen met je collega’s. Maar let op, soms komen de beste ideeën van buiten het kantoor.

Nu vraag je je misschien af: “Waarom is een slogan zo belangrijk?”. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat ik nog nooit iets bij Apple heb gekocht, omdat hun slogan ‘think different’ is. Maar het hebben van die slogan betekent dat Apple een duidelijke missie heeft. Alles wat ze doen – van de advertenties tot de lanceringen van de keynote – worden geleid door die visie.

4: Zorg ervoor dat je bedrijf gebaseerd is op je brand

Om succesvol te zijn en om ervoor te zorgen dat consumenten je boodschap vertrouwen, moet je je brand naleven.

Nike zegt bijvoorbeeld dat het haar missie is om “elke atleet ter wereld inspiratie en innovatie te brengen”. Het bedrijf ziet elke persoon als een atleet, niet alleen de profs. Nike zegt dat niet alleen, het leeft er ook naar. Daarom richt het bedrijf zich op het creëren van de meest innovatieve kleding en schoenen en draait de reclame rond inspirerende boodschappen en verhalen. De brand van Nike wordt weerspiegeld in elk stukje content dat op sociale media wordt gepubliceerd.

Natuurlijk zullen niet alle bedrijven de middelen van Nike hebben of de toegang tot wereldwijde supersterren, maar het is nog steeds een goed voorbeeld om ervoor te zorgen dat de essentie van je brand op elk platform naar voren komt.

Zoals ik aan het begin van deze blog al zei, is je brand de identiteit van je bedrijf en hoe het mensen laat voelen. Dus elk contactpunt waar iemand met je bedrijf kan communiceren, moet weergeven wat je wilt dat je brand is en hoe je wilt dat mensen zich voelen.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.