steve jobs apple iphone

Apple laat zien hoe je de klant niet verliest in je marketingstrategie

Laten we eerlijk zijn: als het gaat om het creëren van een succesvol merk is Apple ongetwijfeld een koploper. Ongeacht hoeveel kritiek het merk soms krijgt over de prijzen van producten weet Apple nog steeds een wereldwijde anticipatie te creëren voor de nieuwste productreleases met hun marketingstrategie.

Apple is de gouden standaard geworden voor productmarketing, maar wat kun je leren van het succesvolle merk? Hoe kun je zelf de winnende formule implementeren in je eigen dagelijkse marketingstrategie? Je leest het in deze blog.

Eenvoud is de sleutel tot succes

Ingewikkelde marketingstrategieën en campagnes met een overvloed aan informatie kunnen klanten en prospects overweldigen. Dit is iets wat je wilt vermijden en Apple doet dat zeker. Al vanaf het begin heeft Apple begrepen dat eenvoud de sleutel tot succes is bij het communiceren van producten naar het publiek.

In de marketingstrategieën van Apple zul je doorgaans niet veel voice-overs, speciale effecten, lange lijsten met productkenmerken of kleurrijke afbeeldingen vinden. Dit leidt af van het daadwerkelijke product dat op de markt wordt gebracht. In plaats daarvan kiest Apple ervoor om advertenties en marketingteksten te gebruiken die opvallend (maar ongecompliceerd) zijn. Als je dit in je eigen marketing wilt opnemen, hou het dan simpel. Laat speciale effecten weg die het moeilijk maken voor jouw potentiële klant om zich op het product te concentreren. Gebruik ook afbeeldingen en verschillende vormen content die de boodschap makkelijk overbrengen.

Concentreer je op je eigen unieke waardepropositie

Eén ding dat Apple nauwelijks aanpast, is de prijsstelling van hun producten. Ondanks dat mensen vinden dat de prijzen te hoog zijn, veranderen ze hun prijzen niet. Dit is omdat ze zich richten op het verkopen van hun unieke waardepropositie. Het creëren van hoogwaardige, innovatieve producten die een ervaring zijn vanaf het moment dat je de doos opent.

Met dit in gedachten is Apple ook geslaagd in het creëren van een unieke klantervaring. De functies, applicaties en het Apple-ecosysteem werken harmonieus samen voor een exclusief gevoel en een product van de bovenste plank. Apple weet hoe ze klanten het gevoel kunnen geven dat ze waar voor hun geld krijgen. Bedrijven die hetzelfde doel hebben focussen zich allereerst op wat hen uniek maakt. Vervolgens richten ze zich op de verkoop.

Het is niet zomaar een product; het is een ervaring

Om het vorige punt verder uit te werken: dit is iets dat Apple heel goed heeft gedaan. Van hun Super Bowl-advertentie uit 1984 tot hun jaarlijkse #AppleEvent; het gaat niet alleen om de producten. Het gaat ook om het creëren van ervaringen die gedenkwaardig zijn en het geven van een reden aan klanten om steeds terug te komen.

Een belangrijk onderdeel  hiervan is het gebruik van een krachtig klantverhaal en zakelijke storytelling. Het zijn de hoge kwaliteit afbeeldingen die jouw aandacht trekken als je een advertentie ziet. Maar ook het uitproberen van de producten in de fysieke Apple Store creëert verlangen. Dit alles helpt klanten onder te dompelen in een ervaring die niet perse het gevoel geeft dat je alleen voor een product winkelt.

Spreek op de juiste manier tot je publiek

Het is belangrijk om te weten hoe je met je publiek kunt communiceren in een taal die zij begrijpen. Hierdoor creëer je een zinvolle verbinding met je publiek. Hierdoor wordt ook de verkoop van producten of diensten aangemoedigd. De klant voelt zich tenslotte aangesproken als je dezelfde taal spreekt. Dit is waarom het gebruiken van buyer persona’s erg waardevol is.

Je wilt voorkomen dat je termen, uitdrukkingen en verklaringen gebruikt die de klant in verwarring brengt. Daarom neemt Apple de tijd om z’n publiek volledig te begrijpen. Ze weten hoe ze online over hun merk moeten praten. Leer te luisteren naar datgene waar jouw publiek het meest in geïnteresseerd is en gebruik dezelfde taal voor een effectieve communicatie. 

Creëer visuele content met emoties

Eén van de manieren waarop Apple erin is geslaagd om zulke loyale klanten voor hun merk te creëren, is dankzij hun vermogen om via emoties contact te maken met hun klanten. Als je nadenkt over de Apple-advertenties en het visuele marketingmateriaal, laat het zien dat mensen hun producten graag gebruiken. Het laat ook zien dat ze het naar hun zin hebben met de aangeschafte Apple producten. Apple benadrukt dit vaker in hun marketing, dan de batterijduur of de schermgrootte van hun producten.

Om het voorbeeld van Apple te volgen, moet je visuele content maken die voornamelijk emoties aanspreekt, zoals geluk of plezier. Je wilt deze emoties in je content opnemen. Hoe meer je dat doet, hoe groter de kans dat je klanten deze met anderen delen om de merkbekendheid te vergroten.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.