newsjacking

Newsjacking: hoe pas je het toe in je marketingstrategie?

Newsjacking is een van de meest effectieve en tegelijkertijd gevaarlijke technieken om direct merkbekendheid te genereren. Als je het goed doet, zal de boodschap van je bedrijf positief worden gezien door een breed publiek. Dit zal leiden tot uitgebreide persaandacht en betrokkenheid bij sociale media. Als het verkeerd wordt gedaan, kan het worden gezien als geforceerd, ongemakkelijk of aanstootgevend. Dit zal je bedrijf in een negatief daglicht zetten.

Laten we in deze minigids eens uitgebreid kijken naar wat newsjacking is en hoe het wordt gedaan.

Wat is newsjacking?

David Meerman Scott is de internationale bestsellerauteur van ‘Newsjacking: How to Inject Your Ideas into a Breaking News Story and Generate Tonnes of Media Coverage’. Volgens hem is newsjacking een vorm van communicatie waarin je je nieuws doorspeelt naar de media. Dit moet op het juiste moment gebeuren zodat het zich kan verspreiden en een groot publiek kan bereiken.

Het is de bedoeling om je content naar het nieuws te brengen voordat journalisten op zoek gaan naar informatie. Dit moet je doen voordat het enthousiasme van mensen begint toe te nemen. Hierdoor kan je bedrijf een deel van het verhaal worden terwijl het zich ontwikkelt tot trending nieuws. Dit zal dan sociale mediaplatforms overspoelen en bovenaan de zoekresultaten van Google staan.

In het tijdperk van directe online communicatie en snelle nieuwsupdates, benadrukt Scott dat het oude PR-model van het versturen van uitgebreide persberichten niet optimaal is. Tegenwoordig kun je op het juiste moment een blog, whitepaper, of sociale-mediaposts maken om in het nieuwsverhaal te springen en tonnen gratis media-aandacht (en backlinks) voor je bedrijf te genereren. Wat uiteindelijk leidt tot meer leads.

Hoewel je newsjacking kunt zien als een relatief moderne PR-techniek, is het voor veel merken een belangrijk onderdeel geworden van hun inbound marketingstrategie. Laten we nu eens kijken hoe je newsjacking correct kunt integreren in je marketingstrategie.

Newsjacking toepassen in je marketing strategie

Als je het nieuws wilt kapen voor een snelle en exponentiële toename van de bekendheid, moet je het goed doen. Want zelfs als je per ongeluk nieuwswaardige content verspreidt die door de massa als ongevoelig of aanstootgevend wordt beschouwd, kan de reputatie van je bedrijf een flinke klap krijgen.

Houd dus altijd onderstaande richtlijnen in gedachten om de kunst van newsjacking voor je bedrijf onder de knie te krijgen.

1: Stel notificaties in om op de hoogte te blijven van trending onderwerpen

De populariteit van een nieuwsbericht stijgt en sterft behoorlijk snel. Dus de sleutel tot succesvolle newsjacking is om op je hoede te zijn. Je kunt het je niet veroorloven om tijd te verspillen aan het verkrijgen van content goedkeuringen van executives. Vertraging verkleint het bereik van je bericht drastisch. Maak dus van tevoren een actieplan met voorafgaande goedkeuringen. Zo zorg je ervoor dat er geen vertragingen zijn wanneer het tijd is om met de stroming mee te gaan.

Bovendien kunt je niet altijd naar het nieuws kijken, dus moet je notificaties instellen. Om dat te doen, ga je gewoon naar Google Alerts. Voer het onderwerp in waarover je een melding wilt ontvangen en maak een Google Alert. Nu ontvang je tijdige e-mail meldingen telkens als er nieuws over het onderwerp is.

Gebruik Google Trends om trending verhalen te volgen
Je kunt ook trending onderwerpen over de hele wereld bekijken door regelmatig Google Trends te bezoeken. Hou trending-verhalen bij over onderwerpen die relevant zijn voor je bedrijf.

2: Zorg ervoor dat het onderwerp waarover je wilt schrijven een zoekbaar trefwoord volume heeft

Hoewel elk relevant nieuws je aandacht verdient, verdient niet al het nieuws actie. Dat wil zeggen dat je bijna elke dag populaire onderwerpen op internet zult vinden die relevant kunnen zijn voor je bedrijf. Dat betekend niet per se dat je snel content voor die onderwerpen hoeft te maken.

Zorg er alleen voor dat je snel handelt als het onderwerp een behoorlijk zoekvolume heeft met trefwoorden die relevant zijn voor je bedrijf. Plaats geen content die niets met je bedrijf te maken heeft, alleen maar om in de schijnwerpers te staan. Dit zal hoogstwaarschijnlijk als geforceerd en onnodig worden beschouwd.

3: Word een expert over het onderwerp

Natuurlijk, succesvolle newsjacking gaat grotendeels over timing, maar je moet weten waar je het over hebt. Vooral als die content door honderdduizenden mensen zal worden bekeken.

Dus doe je huiswerk: lees, onderzoek en ken alle feiten voordat je een onderwerp probeert te newsjacken waar je niet helemaal bekend mee bent.

4: Zorg ervoor dat je je op een goede manier onderscheidt van de massa

De kans is groot dat je niet de enige in je branche bent die probeert te profiteren van het laatste nieuws. Je concurrenten doen hetzelfde. Je wilt je bedrijf dus onderscheiden van de rest door creatiever te zijn met je boodschap. Zorg ervoor dat jouw bedrijf gezien wordt als de thought leader binnen de branche.

5: Ga voorzichtig te werk om grote groepen mensen niet te beledigen

Met newsjacking is het laatste dat je wilt dat jouw bedrijf publiekelijk wordt bestraft omdat het ongevoelig is. Vermijd als vuistregel commentaar te geven op zaken als natuurrampen, nationale conflicten en andere tegenslagen of controversiële gebeurtenissen.

Onthoud: stuur het bij twijfel niet op. Het is beter om een ​​kans voorbij te laten gaan in plaats van een enorme terugslag te riskeren.

6: Deel je content terwijl deze nog actueel is

Het is de moeite waard om nogmaals te vermelden dat het cruciaal is om je content te delen terwijl het verhaal nog in ontwikkeling is. Dat wil zeggen, je moet ervoor zorgen dat je jouw boodschap naar buiten brengt voordat de belangstelling piekt. Het liefst wanneer journalisten nog steeds op zoek zijn naar meer details. Alleen dan krijgt je bedrijf de kans om het volledige potentieel van newsjacking te benutten.

Als de interesse van het publiek in het verhaal voorbij het piekpunt is (‘oud nieuws’), kun je het beste geen moeite meer doen. Het zal je bedrijf waarschijnlijk een beetje wanhopig doen ogen.

7: Houd je betrokkenheid bij op sociale media

Net als bij elke marketing- of PR-inspanning, moet je de effectiviteit van je newsjacking-inspanningen volgen om toekomstige resultaten voortdurend te verbeteren. Aangezien je newsjacking-content waarschijnlijk is gebaseerd op sociale media, kun je gemakkelijk de betrokkenheid van het publiek voor je content op het platform zelf volgen.

Zorg er ook voor dat je website de capaciteit heeft om de plotselinge toename van verkeer op te vangen die kan voortvloeien uit succesvolle newsjacking. Je wilt het verkeer niet bederven met een trage website.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.