Leer jouw doelgroep kennen door het gebruik van buyer persona’s

Wanneer je gebruik maakt van content marketing wil je content maken die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Het is dan aan te raden om een buyer persona(‘s) op te stellen. Een buyer persona is een half fictieve representatie van jouw ideale klant. Die gebaseerd wordt op onderzoek van jouw markt. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van de bestaande data die je al hebt van je huidige klanten. De meeste organisaties maken gebruik van meerdere buyer persona’s. Vaak zijn dit 3 tot 5. Het is ook verstandig om hier ook te kijken welke personen er allemaal betrokken zijn bij de uiteindelijke koopbeslissing. De verschillende rollen van de betrokkenen, hebben elk een andere informatie- en contentbehoefte. De combinatie van deze factoren bij elkaar zorgt ervoor dat jij als thougt leader over gaat komen.

Waarom een buyer persona?

De buyer persona’s leveren structuur, inzicht en de juiste context voor jouw organisatie. Het is makkelijker de juiste content te maken wanneer je weet wie de lezer en uiteindelijk de koper is. Ook kun je binnen je team gemakkelijk taken aanwijzen per buyer persona. Wie is voor welke klant verantwoordelijk? Zo creëer je binnen je organisatie ook de juiste afstemming voor jouw klanten.

Hoe zet je dit optimaal in?

Wanneer je je gaat verdiepen in jouw ideale klant wil je achter hun doelen, hun uitdagingen, hun demografische eigenschappen en andere eigenschappen van jouw klanten komen. Ga na wie de beslissing maker is wanneer er een product of dienst gaat worden afgenomen. Hoe zit het aankoopproces eruit? Welke functie heeft hij of zij binnen de organisatie? Maar ook waar hij of zij op dit moment zijn informatievoorziening vandaan haalt. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde nieuwsmedia zijn, maar ook events of andere bronnen.

Wanneer je dit juist in kaart hebt gebracht, kan je hier een strategie voor maken. Deze strategie is gericht op jouw meest waardevolle klanten, websitebezoekers en leads van jouw organisatie.

Hoe stel je een verschillende buyer persona’s op?

Jouw klanten kunnen je het beste helpen bij het opstellen van een buyer persona. Maak de buyer persona dan ook samen met je klanten en interview ze. Let er wel op dat je zowel je ‘goede’ klanten gaat benaderen, maar ook klanten waarmee je minder blij bent. Zo krijg je een zo objectief en duidelijk beeld van jouw klanten.

Hieronder vind je een serie vragen die je kunnen helpen bij het achterhalen van de juiste informatie:

 • Welke functie heb jij binnen jouw bedrijf?
 • Hoe ziet een normale dag op kantoor eruit?
 • Welke skills zijn er nodig voor jouw baan?
 • Over welke kennis en tools gebruik je in jouw dagelijkse werkzaamheden?
 • Aan wie rapporteer je? En wie rapporteert aan jou?
 • In welke industrie(en) is jouw bedrijf werkzaam?
 • Wat is de grootte van jouw bedrijf?
 • Waar ben je verantwoordelijk voor?
 • Hoe meet jij succes?
 • Wat zijn de grootste uitdagingen?
 • Hoe kom jij aan de informatie die je nodig hebt?
 • Welke publicaties en blogs lees je?
 • Van welke sociale media maak je gebruik?
 • Welke studie heb je gedaan?
 • Hoe ziet jouw carrière pad eruit?
 • Hoe wordt er binnen jouw organisatie een beslissing gemaakt bij aankoop (mail, telefonisch, face 2 face)
 • Hoe gebruik je het internet om een eventuele aankoop te onderzoeken? Hoe zoek je hier op?
 • Beschrijf eens hoe het proces van je laatste 2 aankopen er uit zien.

Als je meer gedetailleerd wilt weten hoe je tot in de puntjes een goede buyer persona maakt, kijk dan eens hier. In deze beginnersgids leggen ze van A tot Z uit waar je rekening mee moet houden.

Van de ideale klant naar content marketing

Wanneer je een goed beeld hebt van jouw klanten, kan je starten met het creëren van gepersonaliseerde content rondom verschillende klanten. Een klant uit de zorg heeft namelijk andere informatiebehoeftes dan een klant uit de IT. Zorg ervoor dat je voor je belangrijkste klanten weet waar ze behoefte aan hebben en pas je content hierop aan!

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.