De kracht van B2B storytelling

Een belangrijk onderdeel van content marketing is het vertellen van jouw verhaal. Maar het is meer dan dat. Het is het verhaal waar jouw zakelijke doelgroep naar snakt. Welke verhalen zorgen ervoor dat jouw klant zich emotioneel verbonden voelt met jouw organisatie? If you can’t tell it, you can’t sell it. Storytelling is dan ook het hart van inbound marketing.

Waarschijnlijk zal je het vaak hebben gehoord; zorg evoor dat de content die je maakt de doelgroep raakt. We gaan op 5 basis principes in hoe jij dit voor elkaar kan krijgen.

Vijf stappen van storytelling

Deze basisprincipes kan je verdelen in vijf stappen:

  1. Hoofdpersoon; om wie draait het?
  2. Ambitie; wat wil de hoofdpersoon?
  3. Conflict; wat voor probleem kom je tegen in de ambitie?
  4. Oplossing; hoe gaat het conflict worden opgelost?
  5. Resultaat; wat is het resultaat van de oplossing?

Hoofdpersoon

Wanneer het gaat om zakelijke storytelling, is het belangrijk dat de communicatie draait om jouw klanten. Centraal staat dus de klant, niet jouw organisatie of product! Probeer zoveel mogelijk vanuit het perspectief van de klant te denken. Wat speelt er in zijn markt? Hoe zit het koopproces van de klant eruit? Zie het alsof jij als organisatie een boek schrijft. Niet jouw organisatie is de hoofdpersoon, maar jouw klanten zijn hoofdpersoon. Jij bent J.K. Rowling en jouw klant is Harry Potter. Probeer dit altijd in het achterhoofd te houden. Je kan bijvoorbeeld via een sterkte klantcase jouw eigen klant de hoofdpersoon maken.

Ambitie

Er is een reden waarom een klant juist bij jouw organisatie koopt. Wat wil jouw zakelijke klant bereiken? Wat kan hij met jouw product besparen? Of is het juist dat hij met jouw diensten enorm kan groeien? Probeer in het verhaal dit naar voren te laten komen. Uiteindelijk is dit een van de meest belangrijke punten wanneer het gaat wanneer het om storytelling gaat. De ambitie van de klant meenemen in je verhaal, daar draait het om.

Conflict

Om de attentie van de lezer te houden, moet er in je verhaal wel een duidelijk probleem zijn. Want dat is uiteindelijk wat jouw organisatie doet, problemen oplossen van je klant. Tegen welke problemen kan jouw klant aanlopen en hoe gaat dat worden opgelost? Dat is iets wat in het normale leven ook terugkomt. Je wilt dat jouw klant jouw organisatie begrijpt en wat jij voor hem kan betekenen. Wanneer de ambitie van jouw klant is dat hij zijn bedrijf kan groeien, is er iets wat hem hierin tegenhoudt. Hoe kan jouw organisatie een oplossing bieden om deze klant helpen en hun ambitie waar te maken? 

Soms kan het ook zijn dat je te maken hebt met meerdere doelgroepen met verschillende problemen. Denk hier ook over na.

Oplossing

Wanneer je de basis en het probleem hebt geschetst, is het belangrijk naar een oplossing toe te werken. Je hebt in je verhaal de knelpunten van jouw klant vast weten te leggen. Zorg er nu voor dat je hier ook een oplossing voor weet te vertellen. Reik de oplossing van het probleem van je klant. Doe dus wat je zegt en vertel wat je doet en hoe je dit doet. Neem de lezer mee in het verhaal hoe jij voor de oplossing zorgt.

Resultaat van storytelling

Het fundament van je goede zakelijke relatie is nu gelegd. Jij hebt de problemen van de klant blootgelegd en hier oplossingen voor bedacht. Consumenten zijn nou eenmaal geneigd eerder klant te worden bij een bedrijf waar ze een emotionele connectie mee hebben. Dat is voor bedrijven natuurlijk niet anders. Jij laat op deze manier zien dat jij jouw klant begrijpt. Daarom is storytelling een tool wanneer het gaat om content marketing. Wanneer jij op een goede manier het verhaal richting de lezer kan vertellen, is dit belangrijker dan het verhaal zelf.

Bij storytelling gaat het om de behoeftes en de verlangens van jouw lezer te begrijpen. Praat niet over jezelf, maar over de klant. Verwacht ook niet dat één los verhaal je meteen veel sales of leads op gaat leveren. Probeer juist op regelmatige basis artikelen te maken waarin je jouw klant centraal zet. Op lange termijn zal deze manier van marketing jou namelijk veel opleveren. Want pas als je jouw klant in het midden van het jouw organisatie zet, zal hij zich bij jou thuis voelen.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.