Hoe bereik je verschillende zakelijke doelgroepen?

Wanneer je als organisatie meerdere zakelijke doelgroepen wilt bereiken, kan het soms lastig zijn om diepgang te creëren in de content. Hoewel men vroeger vaak alleen keek naar B2C of B2B, zijn er tegenwoordig vaak uiteenlopende doelgroepen die je wilt bereiken. Een inkoper in de zorg loopt tegen totaal andere problemen aan dan een inkoper in de dienstverlenende sector. En wanneer een onderwijsinstelling een dienst of product aanschaft, loopt dit proces weer anders dan bijvoorbeeld een overheidsinstelling. Maar hoe zorg je nou dat je deze verschillende doelgroepen allemaal kan voorzien van gepersonaliseerde content? Maar liefst meer dan 90% van de marketeers is het ermee eens dat gepersonaliseerde content gaat leiden tot uitgebreidere klantrelaties, blijkt uit onderzoek. 

Maak een aparte landing page per doelgroep

Voordat je content gaat creëren richting verschillende soorten doelgroepen toe, is het belangrijk dat je hier je website voor inricht. Het is vervelend voor de lezer als dit niet overzichtelijk is . Zorg dat je op een heldere manier een aparte landing page hebt die je doelgroep aanspreekt. Stel samen met je team de grootste doelgroepen op die jouw organisatie heeft. Maak hier ook een apart kopje voor op je website. Daarnaast kan het ook verstandig zijn niet doelgroepen uit te sluiten. Zeker wanneer je moeite hebt met het definiëren met je doelgroep moet je hier op letten.

Weet wat er speelt in de klant zijn branche

Welke doelgroepen je ook wil bereiken, zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de problemen waar jouw klant tegenaan loopt. Niks is namelijk voor jouw klant vervelender dan een leverancier die niet op de hoogte is van de markt. Kijk per doelgroep wat er gaande is en waar jij de klant mee kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde wet- en regelgeving wanneer je artikelen maakt. Soms gaat dit ook gepaard met bepaalde subsidies. Is er bijvoorbeeld een bepaalde wet aangenomen waardoor jouw doelgroep moet verduurzamen en heeft jouw organisatie hier een oplossing voor? Deel dit met de doelgroep die dit aangaat, maar stoor jouw andere doelgroepen hier niet mee!

Creëer de juiste gepersonaliseerde content

Eén van de moeilijkste aspecten van het creëren van content richting verschillende doelgroepen, het maken van gepersonaliseerde content. Wanneer het om artikelen gaat moet het de klant informeren en inspireren. Het artikel moet erg dicht bij de lezer staan, ook qua jargon. Schakel eventueel een derde partij in die ervaring heeft met een specifieke doelgroep om de juiste boodschap over te brengen. Zorg er ook voor dat dit wel in jouw tone of voice is. Zoek naar de diepgang in het artikel en zorg dat je de problematiek van de klant begrijpt. De lezer zal dan meer voldoening vinden in jouw gepersonaliseerde content. Ook zal je eerder thought leader zijn in deze doelgroep. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer klanten in deze doelgroep. Jij bent namelijk het antwoord van vragen die zij hebben. Ook zorg je ervoor dat je per doelgroep thought leader bent.

Maak een content kalender per doelgroep

Het is belangrijk om per doelgroep de content actueel te houden. Probeer dit dan ook op regelmatige basis te doen. Zeker wanneer je maximaal resultaat wil behalen in deze branche. Zoals alles wat met content marketing te maken heeft, zal het resultaat pas op lange termijn ook in de cijfers naar voren komen. Daarnaast is het verstandig om ook met meerdere contentkalenders te werken. Hou je netwerk en klanten in de gaten. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde evenementen die er voor jouw klanten aankomen? Spring hier op in door extra content te creëren.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.