Start met zakelijk bloggen

Wat is de meest waardevolle en blijvende manier van Business-to-Business-marketing? Een veel gestelde vraag, maar eigenlijk is het antwoord heel simpel; zakelijk bloggen. Als het artikel namelijk eenmaal geschreven is, kan het voor een hele lange tijd lezers (lees klanten) aantrekken. Het helpt ook met het opbouwen van een merk, het uitstralen van de expertise van de schrijver, lead generatie en ook merkbinding. Wij geven je een aantal tips hoe je dit het beste kan aanpakken en je kan starten met het opzetten van je zakelijke blog.

Wist je trouwens dat 78% van de organisaties 1 tot 3 content specialisten in huis heeft?

Maak een plan! 

Bloggen om te bloggen? Nee! Natuurlijk is het belangrijk om te blijven bloggen, maar maak een plan en gebruik het bloggen niet als doel op zich, maar als een middel om tot een oplossing van een probleem te komen.

Verdiep je in de lezer van jouw blog, wie is jouw doelgroep? Dit moet centraal staan. Welke onderwerpen vinden zij interessant en hoe spreek je ze het beste aan?

Begin intern

Wanneer je gaat beginnen met het schrijven van een zakelijke blog, is het belangrijk te onderscheiden wie je doelgroep is. Maar vooral; wat leeft er bij jouw klanten en waarin kan jouw bedrijf een oplossing bieden?

Ga samen met je collega’s kijken wat er speelt in de markt. Niet alleen je directe collega’s, maar ook andere afdelingen kunnen je hierbij erg goed helpen. Vraag hoe zij kijken naar de doelgroep, zo heb je geen oogkleppen op tijdens het schrijven van je zakelijke artikel. Ook ben je op deze manier van te voren op de hoogte van eventuele risico’s, zoals bijvoorbeeld het delen van bedrijfsgevoelige informatie.

Het bepalen van een onderwerp 

Wellicht is dit wel de meest voorkomende drempel om je zakelijke blog te schrijven, want waar moet het over gaan? De meest gelezen blogs gaan in zekere mate over de actualiteit, geen ouderwetse artikelen dus! Pak een lekkere kop koffie en lees een aantal zakelijke nieuwswebsites of blader door een aantal vakbladen. Wat speelt er op dit moment in de branche? Is er bepaalde wetgeving waar jouw klanten binnenkort mee te maken krijgen? Bespreek het op de werkvloer. Wellicht heeft iemand van het sales team een paar bewegingen in de markt gezien die nog onopgemerkt zijn. Op deze manier komen de onderwerpen en titels van je blogs vanzelf tot stand.

Nog een belangrijke tip: Google is je grootste vriend. Zoek voor bepaalde onderwerpen en keywords waar andere bloggers over hebben geschreven en gebruik dit als inspiratie!

Let’s get content created! 

De eerste paar woorden mogen geschreven worden: tijd om content te maken. Zorg dat er een positie op de website staat waar je zakelijke blogs komen te staan en je kan beginnen! Het is verstandig om te werken met een content kalender, ook hier geldt dat je zo kan inspelen op de actualiteit. Kijk bijvoorbeeld naar evenementen waar jullie aanwezig zijn.

Zorg in ieder geval voor een bepaalde structuur en tone of voice wanneer het om zakelijk bloggen gaat. Wie neemt wat voor zijn rekening? Wil je ook interviews in je artikelen verwerken? Wie regelt dit? Zijn er andere stakeholders bij betrokken? Hebben sommige collega’s wellicht extra hulp nodig bij het schrijven van content? Het is verstandig om hier van te voren over na te denken en schakel eventueel een externe partij in die je hierbij kan adviseren.

Het lanceren van een zakelijke blog 

Als de blog eenmaal geschreven is, wil je natuurlijk ook dat het gelezen gaat worden door jouw doelgroep. Sharing is caring! Deel waar je kan je blog op social. Zorg ervoor dat via LinkedIn je een activerende tekst schrijft voor meer lezers naar jouw blog. Maar vergeet ook andere kanalen niet, zoals een nieuwsbrief. Het kost namelijk weinig tijd en moeite, maar levert ontzettend veel op!

Door zakelijk te bloggen zal je online vindbaarheid alleen maar toenemen en op den duur ga je automatisch meer lezers krijgen. Weer een pluspunt!

Lees hier wat de ideale lengte is van jouw blog!

Stel het niet uit 

Bloggen is vaak iets wat makkelijk kan worden uitgesteld, maar doe dit niet te vaak. Zet het hoog op je prioriteitenlijst. Blijf zo actueel mogelijk en probeer op een vaste tijd een blogpost te plaatsen. Dan heeft het creëren van zakelijke content namelijk echt effect. Bill Gates schreef het namelijk al in 1996 in zijn beroemde essay Content is King: Content is where I expect much of the real money will be made on the Internet, just as it was in broadcasting. Bloggen is namelijk relatief goedkoop en het levert je extreem veel op!

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van content marketing of public relations? Plan dan een consult met ons in. Stuur ons een bericht via info@nxtcontent.com of neem telefonisch contact op via 020-7657570.

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Remi Kuchler of Johan Konst via 020 – 7657570 of via info@nxtcontent.com. 

Meer artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.